Κίνδυνος λιμοκτονίας για τα ζώα του Αττικού Πάρκου, αθώα θύματα των capital controls

Και τα ζώα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου υποψήφια θύματα του οικονομικού πολέμου! Μήπως θυμάστε την αρχή της ταινίας «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα; Αναφερόμαστε στη σκηνή του βομβαρδισμού του ζωολογικού κήπου του Βελιγραδίου, που πράγματι συνέβη το 1941 (και το 1944) και προξένησε το θάνατο εκατοντάδων ζώων. Σήμερα, εκατοντάδες σπάνια ζώα αντιμετωπίζουν το κίνδυνο του θανάτου από την ασιτία, όχι στη Γιουγκοσλαβία, αλλά στην Ελλάδα.

Την υπόθεση έφερε στο φως ένα ρεπορτάζ του Reuters για τη δραματική κατάσταση στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ακολούθησαν δημοσιεύματα και σε ελληνικούς ιστότοπους που αναφέρουν ότι εκατοντάδες ζώα του πάρκου, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και του θανάτου καθώς η απαγόρευση της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό εμποδίζει την εισαγωγή εξειδικευμένων τροφών και συμπληρωμάτων. Τα αποθέματα επαρκούν για περίπου δύο εβδομάδες.

Συνολικά 2.200 ζώα από 345 είδη φιλοξενούνται στον μοναδικό, ιδιωτικό ζωολογικό κήπο της Αττικής «Πολλά από τα ζώα μας χρειάζονται ειδική δίαιτα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν μόνο να εισαχθούν» δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ. (Στη φωτογραφία του Reuters εν μέσω λεμούριων πιθήκων.)

underground2

 

 

 

 

 

 

Δελφίνια, φώκιες και διάφορα θαλασσοπούλια βασίζονται σε κατεψυγμένες ρέγκες που εισάγονται από την Ολλανδία, ενώ οι μυρμηγκοφάγοι καταναλώνουν κάθε χρόνο γύρω στον έναν τόνο σκουληκιών από τη Γερμανία. Ο Λεσουέρ, Γάλλος που μένει στην Αθήνα εδώ και 45 χρόνια, δοκιμάζει τώρα κάθε δυνατή λύση, όπως το να δίνει στους ρινόκερους συμπληρώματα διατροφής που παράγονται στην Ελλάδα αλλά προορίζονται για άλογα. Το πρόβλημα προέκυψε στις 7 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την επιβολή των capital controls στις 29 Ιουνίου, όταν ο Λεσουέρ ενημερώθηκε από τους προμηθευτές ότι έπρεπε πλέον να εξοφλεί προκαταβολικά τις παραγγελίες του. Οι προμηθευτές δέχτηκαν τελικά να κάνουν εξαίρεση, όμως οι τράπεζες ήταν κλειστές. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε όταν άνοιξαν. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο από την Παρασκευή, αφού συνυπολογίζουμε και τον χρόνο που θα χρειαστούν οι τροφές για να μεταφερθούν» εξηγεί ο ιδρυτής του πάρκου. «Τα κατεψυγμένα αποθέματα δεν επαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters. «Μετά από αυτό η κατάσταση θα γίνει πολύ επείγουσα. Είναι θέμα ζωής ή θανάτου για αυτά τα ζώα» προειδοποιεί.

Η κατάσταση δεν ήταν καλή ακόμα και πριν το κλείσιμο των τραπεζών, αφού όπως λέει ο Λεσουέρ  οι επισκέπτες είχαν μειωθεί λόγω κρίσης και τα τρία τελευταία χρόνια το πάρκο καταγράφει ζημιές. Σε αυτό έρχεται τώρα να προστεθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η οποία οδήγησε σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. «Προσπαθούμε να μην κάνουμε μειώσεις ή απολύσεις, ωστόσο η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους» λέει ο Λεσουέρ.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι εδώ ο κόσμος καίγεται, οι άνεργοι Έλληνες και οι συνταξιούχοι πράγματι λιμοκτονούν, για τα ζώα στα κλουβιά θα πρέπει να νοιαστούμε; Όταν μάλιστα το πάρκο αυτό είναι ιδιωτικό;

Πράγματι είναι ιδιωτικό όμως καλύπτει ένα μεγάλο κενό του ίδιου του κράτους. Εξάλλου, τα ζώα αυτά (που τα περισσότερα δεν βρίσκονται μέσα σε ασφυκτικά κλουβιά αλλά σε μεγάλες περιφραγμένες εκτάσεις) έχουν τροφοδοτήσει τη φαντασία και τα όνειρα δεκάδων χιλιάδων παιδιών, έχουν αφυπνίσει το ενδιαφέρον τους για το ζωικό βασίλειο και ευρύτερα τον φυσικό κόσμο.  Απ’ αυτή την άποψη είναι πολύτιμα και αναντικατάστατα…

One thought on “Κίνδυνος λιμοκτονίας για τα ζώα του Αττικού Πάρκου, αθώα θύματα των capital controls

  • 24 Φεβρουαρίου 2023 at 22:58
    Permalink

    Reading your article helped me a lot and I agree with you. But I still have some doubts, can you clarify for me? I’ll keep an eye out for your answers.

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: