ΜΜΕ: Ύβρεις για τη Ζωή, έπαινοι για τoν Αλέξη

Λυσσαλέες ήταν οι επιθέσεις από τα συστημικά ΜΜΕ που δέχτηκε την τελευταία εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την ομιλία της στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου. «Εμπρηστική» χαρακτήρισε την ομιλία της η «Ημερησία», το ίδιο ακριβώς επίθετο («εμπρηστική») διάλεξε και το «Πρώτο Θέμα». Επίσης το «Πρώτο Θέμα» αναπαράγει σε ρεπορτάζ του πλήθος πειραγμένες εικόνες και σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα σόσιαλ μίντια και παρουσιάζουν την πρόεδρο της Βουλής σαν ένα αυταρχικό και εξουσιομανές πλάσμα («θηριοδαμάστρια του Κοινοβουλίου» τη χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ).

Σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση και το κυριακάτικο «Βήμα» που στη σελίδα του «Διόδωρου» εμφανίζεται το ακόλουθο (τυπικά ανώνυμο) σχόλιο: «Μετά την τελευταία ομιλία της Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, έχουμε όλοι καταλάβει ότι λίγα τη χωρίζουν από τη Χρυσή Αυγή, ίδια γλώσσα σώματος και λεξιλόγιο, ίδιος λαϊκισμός και πατριδοκαπηλία, ίδιο ύφος απόλυτης απαξίωσης και πρωσικής ξινίλας». Μόνο ότι η Ζωή χαιρετά φασιστικά και ότι μοιράζει χαστούκια σαν τον Κασιδιάρη δεν γράφτηκε. Εδώ ακολουθείται με ευλάβεια η γραμμή που χάραξε πριν δύο χρόνια ο Γιάννης Πρετεντέρης με το πολυσυζητήμενο άρθρο του «Ζωή Κασιδιάρη»  ένα μνημείο κυνισμού και κακεντρέχειας. Μόνη διαφορά είναι ότι τότε η Ζωή είχε τους συντρόφους της να την υπερασπίσουν ενώ τώρα πολλοί από αυτούς της γυρίζουν την πλάτη σιγοντάροντας στα ΜΜΕ της διαπλοκής την εκστρατεία εναντίον της.

Και μια λεπτομέρεια: Με τρυφερότητα αντιμετωπίζει ο Θ. Πάγκαλος τον Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο φύλλο του «Βήματος», αναγνωρίζοντας το ηγετικό ανάστημα του ανδρός: «Υπάρχει στη χώρα ένα ηγετικό μέγεθος στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και αυτό ειναι ο Τσίπρας». Δεν είναι το ύφος, αλλά το περιεχόμενο της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ενόχλησε. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία με δικές μας υπογραμμίσεις. Όχι γιατί συμμεριζόμαστε όλες τις εκτιμήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το «όχι» που είπε στις 15/7 θα αντέξει στο χρόνο και θα είναι σημείο αναφοράς και για άλλα όχι που θα ’ρθουν… Το βίντεο με την ομλία εδώ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ

«Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, τον κ. Μποκοσλάφσκι, που σήμερα για τρίτη φορά μεσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα παρεμβαίνει με δημόσια έκκλησή του (είναι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα) και παρεμβαίνει με δημόσια έκκλησή του γιαν να προστατευθεί ο ο ελληνικός πληθυσμός και παρεμβαίνει για να προστατευθούν τα κοινωνικά δικαιώματα που έχουν ήδη απαραδέκτως υπονομευθεί και παραβιασθεί. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον επιστημονικό συντονιστή της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, τον κύριο Ερίκ Τουσέν που με δημόσια παρέμβασή του και σήμερα υποδεικνύει, και προτείνει ποια ειναι η λύση για την Ελλάδα, για τον ελληνικό πληθυσμό. Λύση η οποία προϋποθέτει διαγραφή του επονείδιστου, απεχθούς, παράνομου και αθέμιτου χρέους το οποίο κάποιοι επιχειρούν λυσσαλέα να φορτώσουν στον ελληνικό λαό και στις επόμενες γενιές. Σ’ αυτές τις γενιές που δεν σας χρωστούν τίποτα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που 40 χρόνια κυβερνούσατε και που σήμερα τις έχετε φορτώσει κάθε μωρό με 32.500 ευρώ χρέος με το που παίρνει την πρώτη του ανάσα. Εγώ λοιπόν αυτούς θέλω να ευχαριστήσω, εκείνα τα κινήματα και τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που ενεργοποιούνται και κινητοποιούνται λέγοντας ότι αυτό είναι πραξικόπημα κατά της Ελλάδας και κατά της κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους οικονομολόγους, όλους εκείνους τους ανθρώπους του πολιτισμού, της τέχνης, της διανόησης, των γραμμάτων που δεν εκμαυλίστηκαν από την εξουσία και την τύρφη των προγραμμάτων αλλά όρθωσαν ανάστημα και είπαν είναι ανεπίτρεπτο στον σύγχρονο πολιτισμό, το 2015, να ολοκληρώνεται μια τέτοια απολυταρχική, αντιδημοκρατική ενέργεια εκδίκησης σ’ αυτό το λαό και σ’ αυτή την κυβέρνηση την αριστερή και την αντιμνημονιακή.

Απόψε είναι μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι μια μαύρη μέρα και για το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί μ’ έναν ωμό εκβιασμό προερχόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενο στην κυβέρνηση και τώρα στους βουλευτές, καλείται η Βουλή, μέσα σε δυόμισι ώρες. χωρίς ουσιαστική συζήτηση, να επικυρώσει τον ενταφιασμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας με ορίζοντα το ξεπούλημά της από ένα ακόμα ένα πιο τερατώδες ΤΑΙΠΕΔ από το υπάρχον που το κομμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλούσε και αποκαλεί εκτροφείο σκανδάλων, και την αναδοχή του συνόλου του χρέους και των συνολικών υποχρεώσεων ενώ το χρέος από την αρχή ήταν μη βιώσιμο και επαχθές, επονείδιστο και παράνομο, τις περαιτέρω περικοπές των αποδοχών των συνταξιούχων, αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχαν νομοθετηθεί τον Νοέμβριο του ’12 όταν η κοινοβουλευτική ομάδα σύσσωμη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε έξω με πανό που έλεγε «καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα» και ενώθηκε με την κοινωνία, με το λαό από τον οποίο προέρχεται και στον οποίο ανήκει.

Καλείται η Βουλή να επικυρώσει την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανων κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την παραδοχή ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση, την παραδοχή ότι η δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος αποτελεί λόγο κλονισμού της εμπιστοσύνης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με κατά παραγγελία νομοθέτηση σε ανέφικτες προθεσμίες και με την εξευτελιστική αποδοχή να ξε-νομοθετήσουμε, αυτή εδώ η Βουλή, να καταργήσουμε νόμους που έχει ψηφίσει σε ανέφικτες προθεσμίες. Αν το νομοσχέδιο που οδηγεί σε επικείμενο τρίτο μνημόνιο, το έφερναν μνημονιακές δυνάμεις του τόπου, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, το ΛΑΟΣ, θα απηύθυνα έναν καταγγελτικό λόγο για μία προς μία τις διατάξεις του. Το φέρνει όμως η κυβερνηση της αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων, το φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που δεν έχει ως σχέδιό της την εισαγωγή και την εφαρμογή των μνημονίων αλλά την απαλλαγή της πατρίδας μας από αυτά, που δεν πιστεύει ότι τα μνημόνια της υποταγής και της λιτότητας είναι το φάρμακο για την οικονομία, αλλά πρεσβεύει χρόνια τώρα ότι είναι η λάθος συνταγή, το δηλητήριο που σκοτώνει την κοινωνία και ξέρει πόσο καταστροφικό είναι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουρτός υπέστη τον πιο σκληρό και αδυσώπητο εκβιασμό με εργαλείο εκβιασμού την επιβίωση του λαού του και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε, τίποτα δεν εμποδίζει την επανάληψή του όχι μόνο εναντίον μας αλλά κι εναντίον άλλων λαών και άλλων κυβερνήσεων. Άλλωστε, δεν είμαστε οι πρώτοι. Προηγήθηκε η Κύπρος τον Μάρτιο του 2013, τον ίδιο μήνα που έχασαν τη ζωή τους δύο σπουδαστές στη Λάρισα από αναθυμιάσεις μαγκαλιού γιατί δεν είχαν να θερμανθούν. Το ίδιο έτος που έχασε τη ζωή του ένας 18χρονος για ν’ αποφύγει τον έλεγχο εισιτηρίου που δεν είχε να πληρώσει, το ίδιο έτος που έχασε τη ζωή του ένα δεκάχρονο κορίτσι στη Θεσσαλονίκη, η Σάρα, κι αυτή από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στο σπίτι όπου ζούσε με τη μετανάστρια μητέρα της μήνες τώρα χωρίς ρεύμα.

Το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι λεγόμενοι εταίροι μας το γνωρίζουν. Δεν δικαιούνται να απειλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με ολοκληρωτική καταστροφή, με ένα πραγματικό ολοκαύτωμα που οι ίδιοι έχουν μεθοδεύσει μέσω της άρνησης παροχής ρευστότητας. προκειμένου να τον υποχρεώσουν να βγάλει το δέρμα του, να συναινέσει σε όλα εκείνα που αντιστρατεύεται και που έχει με συνέπεια αντιπαλέψει. Αυτό συνιστά πραξικόπημα, κατάλυση της δημοκρατίας, κατάλυση της συνταγματικής λειτουργίας και επιβολή συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν εν μέρει ή εν όλω την καταστροφή μέρους ή ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού, συνιστά δηλαδή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κοινωνική γενοκτονία. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποκρούσει τον εκβιασμό. Κανείς δεν μπορεί να του το αφαιρέσει αυτό, κανείς δεν μπορεί να απομειώσει το μέγεθος της γενναιότητας και του ηθικού μεγαλείου της πρόθεσής του σήμερα να αναλάβει την πολιτική του αυτοκαταστροφή θεωρώντας ότι έτσι υπηρετεί το λαό και την κοινωνία. Θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουν το Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης που απεργάζονται οι διαστροφικοί νόες που θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς σε εξάγγελο, υλοποιητή και εφαρμοστή των μνημονίων που θέλουν να βάλουν έναν-έναν και μια-μια από εμάς να λέμε και να κάνουμε τα αντίθετα από εκείνα για τα οποία έχουμε αγωνιστεί, που θέλουν να μας εξευτελίσουν στο βαθμό που να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και να μη μας αναγνωρίζει η κοινωνία, ο φυσικός μας σύμμαχος, και ο λαός που είμαστε σάρκα από τη σάρκα του. Αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε. Όχι από ψωροπερηφάνια ή ιδεολογικό δογματισμό, αλλά από βαθιά συναίσθηση ότι θ’ αποτελέσει ανεπούλωτο τραύμα για το συλλογικό κοινωνικό ηθικό, γι’ αυτό που σκιρτά και αναθαρρεί και ιδίως θεριεύει και αντρεύει στις νέες γενιές, για όλους εκείνους κι εκείνες που πίστεψαν σ’ εμάς όχι γιατί τους τάξαμε διορισμούς και προνόμια αλλά γιατί εμπιστεύθηκαν τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια, τους αγώνες και τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης είναι το σχέδιο που θέλει την αριστερή κυβέρνηση να απαξιώνεται, που θέλει το λαό να απελπίζεται και να χάνει τα ερείσματά του, θέλει την κοινωνία να εξεγείρεται και θέλει και δυνάμεις της αποσταθεροποίησης, όπως αυτές έχουμε κατ’ επανάληψη δει, να ενεργοποιούνται και να διεκδικούν το πάνω χέρι. Θέλει τα συμφέροντα της διαπλοκής να κουνούν τις μαριονέτες τους, να διορίζουν τους εκπροσώπους τους επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ όπου κινδυνεύουμε να διατηρήσουμε τον κ Γεωργίου, τον υπεύθυνο για την εισαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, της Τράπεζας της Ελλάδας όπου υφιστάμεθα τον κύριο Στουρνάρα, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΑΙΠΕΔ.

Θέλει εκείνοι που κατέστρεψαν τον τόπο να επιστρέφουν ως δικαιωμένοι και να κουνούν το δάχτυλο ενώ θα έπρεπε να απολογούνται στην Ιστορία και στη Δικαιοσύνη και θέλει δυστυχώς τις πιο ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, τις βγαλμένες από το εφιαλτικό παρελθόν, να διεκδικούν να εκφράσουν εκείνες γνήσια την κοινωνία και να αντιποιούνται τους αγώνες του λαού. Ουδείς δικαιούται να προσποιείτα ότι δεν το βλέπει. Άλλωστε, η πρόβα τζενεράλε είναι η αποψινή συνεδρίαση. Κι εδώ θ’ απευθυνθώ στους συντρόφους και στις συντρόφισσές μου από τον ΣΥΡΙΖΑ: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός μίλησε. Είπε ένα μεγάλο «όχι» στους εκβιασμούς, στα τελεσίγραφα, στον εκφοβισμό, στην προπαγάνδα, στην τρομοκρατία, είπε «όχι» στα μνημόνια. Δεν έχουμε δικαίωμα το «όχι» του λαού να το κάνουμε «ναι» με την ψήφο μας. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να το ερμηνεύουμε ως «όχι» υπό προϋποθέσεις. Κάθε ένα από τα μέτρα που περιέχονται στη λεγόμενη συμφωνία το καταψήφισαν με εκκωφαντική πλειοψηφία οι πολίτες. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους. Γιατί η δική μας εξουσία πηγάζει από εκείνους και γιατί εμείς, εν αντιθέσει με τους άλλους, δεν διεκδικήσαμε ούτε ποτέ θελήσαμε την εξουσία για να για να τη μοιραστούμε και να την ξεκοκαλίσουμε όπως έκαναν οι δυνάμεις των μνημονίων, του παλαιοκομματικού και φαύλου κλεπτοκρατικού συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που έχουν το θράσος τώρα να κουνούν το δάχτυλο, αλλά διεκδικήσαμε την εξουσία για να την επιστρέψουμε στο λαό. Το «όχι» του λαού δεν ήταν «όχι» υπό προϋποθέσεις. Το «όχι» του λαού δεν ήταν «όχι» με αστερίσκους. Όποιος πιστεύει ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος διατυπώθηκε υπό την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, οφείλει τότε να διατυπώσει ξανά το ερώτημα και ξανά στο λαό. Όμως το ερώτημα δεν μπορεί ποτέ να είναι αυτό που επιδιώκεται ν’ απαντηθεί μέσω του νέου εκβιασμού της τρόικας και του νέου τελεσιγράφου. Το ερώτημα δεν μπορεί ποτέ να είναι «ευρώ ή δημοκρατία», «ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα», «ευρώ ή Ευρώπη». Γιατί αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά, αντιευρωπαϊκά και αντιανθρωπιστικά. Και είναι ερωτήματα που ο λαός έχει και τη γνώση και το σθένος και την ιστορική εμπειρία να τα απαντήσει. Πρέπει όμως κάποια στιγμή, επειδή κάποιοι έχουν το θράσος να μιλούν περί «λόμπι της δραχμής», να μιλήσουμε γι’ αυτό το λόμπι του συστήματος Σημίτη, το λόμπι του εκσυγχρονισμού που ακόμα διεκδικεί μέσω της διαπλοκής να διαφεντεύει τον τόπο και που θέλει να δικαιωθεί μέσα από τέτοιες πραξικοπηματικές, βαθιά αντιδημοκρατικές ενέργειες που έφτασαν μέχρι την παρέμβαση του κυρίου Βενιζέλου να θέλει η Βουλή να κυρώσει το ανακοινωθέν, να θέλει δηλαδή να κυρώσει ένα ανυπόστατο ντοκουμέντο προκειμένου να δώσει διαπιστευτήρια υποτέλεια και να δημιουργήσει ανεπίστρεπτες καταστάσεις. Δεν έχω καμία αμφιβολία και το λέω με τη συνείδησή μου καθαρή, και οφείλεις από συνειδήσεως τέτοιες ώρες να μιλάς- ότι τόσο την κυβέρνηση όσο και τον λαό στηρίζει πραγματικά το «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία. Εδώ δεν χωρούν αυταπάτες. Τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται και την κυβέρνηση που εκβιάζεται βοηθά το να τον θωρακίσει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όχι να του δώσει τη χαριστική βολή με ένα «ναι», νομίζοντας ότι έτσι τον διευκολύνει ή παρακαλώντας τον να την εκβιάσει, κάτι που προς τιμήν του ο πρωθυπουργός δεν έκανε όπως έκαναν οι προκάτοχοί του. Και την υπόθεση της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, της κονωνικής και λαϊκής χειραφέτησης και της απελευθέρωσης την υπηρετούν οι κάθε είδους αντιστάσεις, οι μικρές και οι μεγάλες. Αν η Βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό, δεν θ’ αντισταθεί ούτε σε επόμενους. Αν νομοθετήσει με φιρμάνια και τελεσίγραφα, θα το ξανακάνει και ήδη το κάνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Και αν ενδώσει, αν παραπλανηθεί, αν παραλύσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της, με τη συνείδησή της αλλά και την ίδια την ψυχή της. Αν για κάποιους τα ερωτήματα είναι βαρύ και η ευθύνη βαριά, αξίζει ν’ αναλογιστούμε ότι στην ιστορίας μας υπήρξαν άνθρωπο που ανέλαβαν ευθύνες όταν ήρθαν στα χέρια τους και που πραγματοποήσαν πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις απο ένα κατά συνείδηση «όχι» σ’ αυτό που πράγματι πρέπει ν’ αποκρουστεί».

Απάντηση