Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λύση με διαγραφή του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών

Mε ρεκόρ ψήφων (235 υπέρ) η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά την πρώτη της ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η σημερινή Βουλή, «η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή», όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νεότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής

Αρκετοί απόρησαν για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει την πιο χαρισματική ίσως βουλεύτρια του κόμματός του σε μια θέση που αρκετοί θεωρούν «πολιτικό νεκροταφείο» και στην οποία συνήθως τοποθετούνται παλαίμαχοι βουλευτές.  Προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι ο ρόλος αυτός θα αναβαθμιστεί.   Μένει να δούμε αν αυτές οι υποσχέσεις μείνουν σε επίπεδο προθέσεων.

Διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, διαγραφή χρέους και μορατόριουμ πληρωμών!

Σε μια καθαρά πολιτική ομιλία δεσμεύτηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, προαναγγέλοντας και πρωτοβουλίες από την ίδια με τον νέο θεσμικό ρόλο της. Η Ζωή τόνισε ότι με το νέο της ρόλο θα αναλάβει προσωπικά όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε το χρέος αυτό να πληρωθεί.

Ανάλογες πρωτοβουλίες προανήγγειλε και για την ενεργό συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην προώθηση του «δίκαιου και επωφελούς» αιτήματος για τη διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών.  Αρκετοί εξέλαβαν την διπλή αναφορά στη διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους μπροστά στο Γιάνη Βαρουφάκη ως υπενθύμιση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό. Μένει να δούμε αν οι καλές προθέσεις θα έχουν και αποτελέσματα ή είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.