Τι θα έλεγε ο Ζίζεκ στον Τσίπρα για τον Καμμένο

Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Καμμένου την Παρασκευή για «πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα» για το θέμα της Κύπρου αλλά όχι μόνο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Το σίριαλ της προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ Ανεξάρτητων Ελλήνων εξάλλου έχει περάσει πολλές φάσεις (βλ. εδώ και εδώ), αλλά φαίνεται ότι τώρα βρίσκεται σε κορύφωση.

Μπορεί να μη μίλησε για το θέμα, όμως ο Σλοβένος φιλόσοφος, Σλάβοϊ Ζίζεκ, που τον Ιούνιο, λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012, εξέφρασε με μια θυελλώδη ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη τη στήριξή του προς τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ, αν διάβαζε την παραπάνω είδηση θα γινόταν έξω φρενών!

KOMODIA-ZIZEK-??.inddΤη βεβαιότητά μας αυτή την αντλούμε από το τελευταίο του βιβλίο Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα (εκδόσεις Scripta) όπου αναφέρεται με σαφήνεια στο φαινόμενο της λαϊκής Δεξιάς που εκπροσωπεί ο Πάνος Καμμένος και το αντιμνημονιακό εγχείρημά του: «Για την Αριστερά η μόνη πραγματική δυνατότητα επιλογής είναι εκείνη ανάμεσα στην ίδια και στον επικρατούντα φιλελευθερισμό, αφού η λαϊκίστικη «ριζοσπαστική» Δεξιά δεν είναι τίποτ’ άλλο από το σύμπτωμα της αδυναμίας του φιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την αριστερή απειλή«, γράφει. Υιοθετεί μάλιστα την ατάκα του Αλαίν Μπαντιού που υποστηρίζει χωρίς περιστροφές: «Κάλιο να καταστραφείς, παρά να χάσεις την υπόστασή σου«!

Άλλωστε, αν ανατρέξει κανείς στην ίδια την ομιλία Ζίζεκ τον Ιούνιο, θα δει αμέσως τη σαφή προτροπή του δημοφιλούς διανοητή προς τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στις θέσεις του, χωρίς παραχωρήσεις στο ενιαίο αντίπαλο στρατόπεδο: «Ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας, είναι σαφής και ενδεικτικός. Στο κέντρο, και νομίζω το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, υπάρχει ένα μόνο μεγάλο κόμμα, ένα μόνο, με δύο πτέρυγες, αριστερά και δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία«, τόνισε και για να συμπληρώσει έπειτα: «Και μετά, υπάρχει και η εξαίρεση, εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απάντηση