Σε οριακό σημείο η υγεία του Κ. Σακκά

Ιατρική γνωμάτευση: Επικίνδυνη η εξέλιξη της υγείας του Κ. Σακκά

 To Συμβούλιο Εφετών ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μεσημέρι την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του απεργού πείνας Κώστα Σακκά. Με αυτό τον τρόπο επικύρωσε την απόφαση παράτασης της προφυλάκισης για 36 μήνες (τρια χρόνια) κάτι που παραβαίνει το ίδιο το Σύνταγμα που θέτει ως ανώτατο όριο (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για διαδοχικές προφυλακίσεις τους 30 μήνες.

 

 Αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις  12.00, στον Πολυχώρο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ανοιχτή Πόλη, Πανεπιστημίου 56, Μέγαρο Ερμής, (1ος όροφος) θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου με θέμα την παράνομη εξακολούθηση της προσωρινής κράτησης του Κώστα Σακκά.  Θα μιλήσουν: Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Σακκά, Όλγα Κοσμοπούλου, ιατρός του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας,  Μιχάλης  Καλογήρου, δικηγόρος και Κλειώ Παπαπαντολέων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας και το δικαστήριο πρόσφατα περιγράφει σε ιατρικό της σημείωμα η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ:

 «ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Για τον κρατούμενο απεργό πείνας κ. Σακκά Κωνσταντίνο, 29 ετών

25/06/2013

Παρακολούθησα την πορεία της υγείας του κ. Σακκά από την έναρξη της απεργίας πείνας έως σήμερα. Αρχικά με πρόσκληση δική του και της οικογενείας του τον εξέτασα ενόσω εκρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Α’ Παθολογικό τμήμα του Γ.Ν. Νικαίας, όπου εργάζομαι και όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από την 17η/6ου 2013.

Διανύει σήμερα την 22α ημέρα απεργίας πείνας. Συνολικά έχει χάσει 10 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί στο 8,7% του αρχικού σωματικού του βάρους. Κατά το τελευταίο μεγάλο διάστημα εμφανίζει σημαντική αδυναμία και αίσθημα καταβολής, ενώ έχει συχνά παραπονεθεί για άτυπα ενοχλήματα στην περιοχή του θώρακα, πιθανόν εκ του πεπτικού (ιστορικό σχετικής επεμβάσεως σε παιδική ηλικία). Επιπλέον εμφανίζει ξηροφθαλμία και μικρού βαθμού ουλίτιδα, καθώς επίσης γαστρεντερική διαταραχή του τύπου της επίμονης δυσκοιλιότητας.

Αντικειμενικά διαπιστώνεται συστολικό φύσημα 2/6 στην προκάρδιο χώρα (η σχετική διερεύνηση δεν ανέδειξε παθολογικό αίτιο), καθώς επίσης η αναμενόμενη ως εκ της ασιτίας και κλινοστατισμού σχετική βραδυκαρδία. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώθηκε συχνά ορθοστατική υπόταση και υπογλυκαιμίες. Από τις φυλακές ήδη εμφανίζει χαμηλή ουρία αίματος ως εκ της ασιτίας.

Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σακκάς υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας. Το γεγονός αυτό, προστιθέμενο στην παρέλευση των ημερών και στην σημαντική απώλεια βάρους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του.

Με βάση την σχετική βιβλιογραφία, στην φάση στην οποία βρίσκεται και έχοντας ξεπεράσει το στάδιο της αρχικής χρησιμοποιήσεως του ηπατικού γλυκογόνου ως πηγή ενεργείας, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως πηγή ενεργείας κατά μείζονα λόγο το μυϊκό σύστημα. Τονίζεται ότι η διαδικασία αυτή, 1. αφορά τόσο τους σκελετικούς όσο και τους λείους μύες (μυοκάρδιο) και ενέχει κινδύνους για μόνιμη βλάβη οργάνων, ενώ έχουν αναφερθεί και αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακές αρρυθμίες, 2. η εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα γραμμική, αλλά μπορεί να είναι εκθετική, ειδικά αν ο απεργός πείνας σταματήσει να λαμβάνει υγρά και ηλεκτρολύτες.

Ολγα Κοσμοπούλου

Παθολόγος, επιμελήτρια Α ΕΣΥ

Μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ»

Απάντηση