Διαβάσαμε το χωνί. Εντυπώσεις

Χαρτί πάντως υπάρχει

Οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται μια διαφήμιση της αριστερής εφημερίδας η Πρώτη που βγήκε με χρήματα του ΚΚΕ στα τέλη της δεκαετίας του ’80.  Η χαρακτηριστική διαφήμιση της Πρώτης ήταν πως «από την πρώτη σελίδα λέει με ποιους είναι και τι επιδιώκει».  Όσοι την αγόρασαν διάβασαν ότι είναι «με το λαό, άλλοι κατάλαβαν, άλλοι όχι».

Το Χωνί είναι η νέα κυριακάτικη αντι-μνημονιακή εφημερίδα που θα «γαμήσει μυαλά και συνειδήσεις» σύμφωνα με το γνωστό μπλόγκερ συνεργάτη της εφημερίδας ΠΡΕΖΑTV!  Εκδότες είναι οι Δημήτρης Καζάκης, Μάνος Κακλαμάνος και Γιώργος Χριστοφορίδης. Τον τόνο όπως είναι αναμενόμενο δίνει ο Δημήτρης Καζάκης και η εφημερίδα σε κανένα σημείο δεν κρύβει ότι στηρίζει ανοιχτά το ΕΠΑΜ, όπως ο Ελεύθερος Τύπος τη Ν.Δ, ο Ριζοσπάστης το ΚΚΕ, η Αυγή και η Εποχή το ΣΥΡΙΖΑ, το Πριν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ο.κ.

Παρατήρηση πρώτη: Το χωνί έχει 64 ολόκληρες σελίδες και χαμηλή τιμή 1,5 ευρώ. Το πρώτο πρόβλημα που γίνεται φανερό είναι ότι για 64 σελίδες απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός δημοσιογράφων και άλλων αρθρογράφων και συνεργατών. Οι μεγάλες εφημερίδες για να αντεπεξέλθουν σε τέτοιο μεγάλο όγκο δουλειάς διαθέτουν εκατοντάδες συντάκτες.  Αυτή την πολυτέλεια δεν μπορεί να την έχει μια πολιτική εφημερίδα που είναι φανερό ότι βγαίνει σε μεγάλο βαθμό εθελοντικά και που φιλοδοξεί να εκφράσει ένα συγκεκριμένο κίνημα.

Αυτό δημιουργεί ορατές αδυναμίες. 12 ολόκληρες σελίδες καλύπτει η δημοσκοπική έρευνα της εφημερίδας «Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή» που για να γεμίσουν τα γράμματα είναι τεράστια σαν να απευθύνονται σε μύωπες. Ο Δ. Καζάκης παίρνει «επ ώμου» τις πρώτες έξι σελίδες της εφημερίδες, ένα καθόλου εύκολο έργο. Πολλά θέματα θα μπορούσαν να πάρουν αρκετά μικρότερη έκταση.

Παρατήρηση: Η εφημερίδα θα ήταν ίσως πιο καλή, πιο μαζεμένη (και πιο φτηνή) με 32 σελίδες. Δεν προσθέτει σε μια εφημερίδα όπως Το Χωνί να πλατιάζεις πολύ. Το χαρτί κοστίζει και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς μια σελίδα για 100 λέξεις.

Το χωνί έχει μια διαφορετική αντίληψη και στήσιμο από μια παραδοσιακή εφημερίδα. Δεν θα συναντήσεις πουθενά «ρεπορτάζ επικαιρότητας» με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Είναι φανερό ότι το φύλλο προετοιμαζόταν πολύ καιρό και μπορεί το ζήτημα να βελτιωθεί στο δεύτερο φύλλο ωστόσο… Ακόμα και ένας οπαδός του Δ. Καζάκη θα ήθελε να πληροφορηθεί τι συμμαχίες ετοιμάζει ο ΣΥΝ, αν θα κατέβει ο Δημαράς με το ΣΥΡΙΖΑ ή τους ανεξάρτητους Έλληνες. Τι προσδοκά το ΚΚΕ. Το «φαινόμενο» Πάνος Καμμένος ή ακόμα και για τις κινήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το μόνο ρεπορτάζ εκτός ΕΠΑΜ είναι εκείνο της καθόδου στις εκλογές του κινήματος «Δεν Πληρώνω» -Διόδια στοπ-  (ξανά από πότε τα κινήματα κατεβαίνουν σε εκλογές ως «κίνημα»; Θα κατέβει και το κίνημα της πατάτας;).

Οι συντελεστές της εφημερίδας έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Ακόμα οι blogger και δημοσιογράφοι που συμμετέχουν φέρνουν μια φρέσκια πινελιά. Ξεχωρίσαμε τη σελίδα που έγραψε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Αλλά και το άρθρο του Πρέζα tv.

To «χωνί» με όλες τις αντιθέσεις και τις αδυναμίες του κυκλοφορεί σε μια δύσκολη περίοδο για τον τύπο και τον τόπο.  Ελπίζουμε πολλές από τις απορίες μας για την εφημερίδα αλλά το μέλλον του ΕΠΑΜ να διευκρινιστεί στο επόμενο φύλλο.

Ενα ορατό πολιτικό μειονέκτημα: Η Συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή εκλογών. Μέχρι να φτάσουν με το ταχυδρομείο οι υπογραφές ο Παπαδήμος θα έχει ήδη κατά 95%  ανακοινώσει τη διενέργεια τους.

Απάντηση