7 % Χρυσή Αυγή, έγιναν άραγε τόσοι οι φασίστες ;

  Το γενικά αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής επισκίασε η είσοδος στη βουλή της φασιστικής και ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Δεν κατάφερε απλώς να ξεπεράσει το πολυπόθητο όριο εισόδου του 3%, αλλά συγκέντρωσε κοντά 7% των έγκυρων ψηφοδελτίων, ήτοι 440 χιλιάδες συμπολίτες μας τους (προ)τίμησαν με τη ψήφο τους. Η διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές του 2009 είναι 420 χιλιάδες παραπάνω ψήφοι, άραγε αυξήθηκαν τόσο οι Έλληνες φασίστες;

Σε εκλογική περίοδο και πόσο μάλλον σε αυτή που διανύουμε, γίνονται πιο εύκολες οι ανταλλαγές πολιτικών απόψεων με κόσμο που συναλλάσσεσαι. Ας πάρουμε 3 προσωπικά υπαρκτά παραδείγματα, οδηγού ταξί, υδραυλικού και ιδιοκτήτη μικρής καφετέριας. Ψήφισαν είτε σύριζα είτε χρυσή αυγή ενώ και στις προηγούμενες επέλεξαν τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό. Συμφώνησαν πως  η ψήφος στη χρυσή αυγή είναι ψήφος οργής όχι απλά αντίδρασης, αναγνωρίζοντας βέβαια την επικινδυνότητα του εγχειρήματος να εδραιώσεις τραμπούκους στη βουλή. Τους χαρακτηρίζουν πατριώτες όχι απλά εθνικιστές ,  ενώ εντυπωσιάζονται από την επίδειξη ισχύος, στρατιωτικής οργάνωσης και ακραίου χαρακτήρα που επιδεικνύουν. Δεν ανέφεραν καθόλου το μεταναστευτικό ζήτημα. Σημειώστε επίσης πως σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές του 2010 με την έντονη διαφοροποίηση ποσοστών της Χ.Α. στους δήμους της Αθήνας, στις εκλογές της Κυριακής η Χ.Α. εμφάνισε ιδιαίτερα ομοιογενή ποσοστά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το σύνολο του εκλογικού σώματος είναι απογοητευμένο και δε γνωρίζει πώς να εκφράσει την αγανάκτηση του για την παντελή απουσία δικαιοσύνης για την μέχρι τώρα πτωτική πορεία της χώρας του. Στο κίνημα των αγανακτισμένων υπήρξαν μούντζες, ακολούθησαν γιαουρτώματα πολιτικών , προπηλακισμοί στις παρελάσεις , ενώ στη τελευταία μεγαλειώδη πορεία του Φεβρουαρίου, τα συνηθισμένα πλέον, χημικά και πετροπόλεμος. Ο κόσμος είναι αηδιασμένος από τους πολιτικούς , από τους δημοσιογράφους, από τους αστυνομικούς, από τους ευρωπαίους, θέλει να αντιδράσει και επιθυμεί κάθαρση και τιμωρία. Ιδιαίτερα οι νέοι με κουτσουρεμένη κρατική παιδεία και με την ανεργία να καλπάζει, επιλέγουν την εύκολη λύση της επιβολής του γυμνασμένου μπαμπούλα στο κοινοβούλιο. Μήπως η παρουσία ορισμένων θαρραλέων νταήδων, ασχέτως πολιτικών φρονημάτων μπορεί να συνετίσει τους ‘αλήτες προδότες πολιτικούς’;  Σκέφτονται πως αν η δικαιοσύνη δε μπορεί να ελέγξει τους πολιτικούς που καταστρέφουν και ξεπουλάνε τη χώρα ίσως τα καταφέρουν τα παλικάρια με τις μαύρες μπλούζες. Τους φαντάζονται ως ελεγκτές και εκδικητές ενός πλήρως σαθρού και άδικου συστήματος όχι με αβέβαιους και χρονοβόρους τρόπους εξυγίανσης, όπως επιτροπές λογιστικού χρέους , άρση βουλευτικής ασυλίας και καταλόγησης ποινικών ευθυνών, αλλά με ‘ένα γερό χέρι ξύλο’. Δεν τους επέλεξαν για τις προτάσεις τους ούτε για τις ιδέες τους ούτε γιατί πιστεύουν πως θα κυβερνήσουν και θα δώσουν λύσεις.

Αυτοί οι ψηφοφόροι σίγουρα δεν αναγνωρίζουν το πραγματικό πρόσωπο της φασιστικής οργάνωσης και τους κίνδυνους που φέρνει μαζί της αλλά αντίστοιχα δεν θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικιστές και φασίστες επειδή ψήφισαν χρυσή αυγή. Πρόκειται για μετατόπιση εκλογικού σώματος κάτω από συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας, πολιτικής απογοήτευσης και λαϊκής οργής. Προφανώς πρόκειται για τον λάθος τρόπο διοχέτευσης των παραπάνω αλλά συνέβη τη περασμένη Κυριακή. Παρόλ’αυτά δεν πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση αλλά πλήρως ευμετάβλητη.

Μάλλον αδύνατο να ανταλλάξεις απόψεις με μαχαιροβγάλτη τραμπούκο λάτρη γυμναστηρίου με ιδεολογικό πρότυπο τον Χίτλερ, αλλά το σύνολο των ψηφοφόρων της χρυσής αυγής δεν εντάσσεται σε αυτή τη κατηγορία, οπότε ίσως δε πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινωνική απομόνωση. Αντιθέτως δε θα δυσκολευτεί κάποιος να μεταπείσει έναν ‘χαμένο’ ιδεολογικά νέο ψηφοφόρο της Χ.Α ώστε να καταλάβει το λάθος του. Ίσως όχι η πιο ακριβής αντιστοιχία αλλά όπως 750 χιλιάδες συμπολίτες δεν έγιναν ξαφνικά «ριζοσπάστες» αριστεροί δε μπορούμε να θεωρήσουμε τους 440 χιλιάδες Έλληνες φασίστες.

Ανδρέας Μ.

2 thoughts on “7 % Χρυσή Αυγή, έγιναν άραγε τόσοι οι φασίστες ;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: