Στις ελληνικές καλένδες η ελάφρυνση του χρέους: Η «Ιθάκη» μπορεί να περιμένει…
«Έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την ποσοτικοποίηση», είπε ο Πολ Τόμσεν συμπλήρωσε. «Μετακινηθήκαμε από τη θέση μας»….
Καμία διαγραφή, καμία μείωση, κανένα κούρεμα, καμία ελάφρυνση του χρέους…
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο καιρό πριν έδειχνε να πιστεύει ότι η ιστορία του έχει αναθέσει το ρόλο του Οδυσσέα. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός είπε ότι «τη συμφωνία [δηλαδή το τρίτο μνημόνιο] την τηρούμε κατά γράμμα. Θα μας δώσει τη διαγραφή, ελάφρυνση του χρέους που είναι η Ιθάκη μας».
Όπως αποδείχτηκε καμιά Ιθάκη, καμία Γη της Επαγγελίας, κανένας «ενάρετος κύκλος» δεν μας περιμένει…
Στο Eurogroup του καλοκαιριού του 2015 η κυβέρνηση συμφώνησε προδίδοντας όλες τις δεσμεύσεις της στον ελληνικό λαό ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός εκτεταμένου πρόγραμματος μεταρρυθμίσεων και πρόσθετων μέτρων που σχετίζονται με το χρέος χωρίς ονομαστικό κούρεμα.
Τότε υπήρχε η πολύ ύπουλη διατύπωση ότι το Eurogroup ενδέχεται -αν είναι απαραίτητο- να εξετάσει την επέκταση της περιόδου χάριτος και αποληρωμής ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις. Η κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε είναι την αναβολή αυτής της εξέτασης για το τέλος του 2018.
Αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται στην απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαϊου.
Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου η «πολυθρύλητη» αξιολόγηση έκλεισε, μετά τη νέα υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να δεχτεί τη θεσμοθέτηση του υπερταμείου και του αυτόματου κόφτη μισθών και συντάξεων στην -σχεδόν βέβαιη- περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι -μη ρεαλιστικοί- στόχοι του 3ου Μνημονίου.
Η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησετο Eurogroup της 9ης Μαϊου μετά από απαίτηση του ΔΝΤ που επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει καταπιεί το αμίλητο νερό- και ουσιαστικά έκελισε πριν καν ανοίξει.
Το ΔΝΤ υποχώρησε από τη θέση του ότι χρειάζεται άμεση μείωση του χρέους. Ο Πολ Τόμσεν δηλώνει ικανοποιημένος λέει από την παραδοχή όλων των εμπλεκόμενων μέρων ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο,
Αυτό που πήρε είναι βεβαίωση από την ΕΚΤ ότι τα χρήματα που έδωσε μπορεί να τα πάρει πίσω σε κάθε περίπτωση.
Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τα μ έτρα σε …μεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα συγκεκριμενοποιηθούν το… 2018! Αλλά δεν παρέδωσε την παραίτησή του.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως, σήμερα «σχεδιάσαμε μία σειρά που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουμε και μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων εάν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και έτοιμο μηχανισμό για μακροπρόθεσμα μέτρα».
Ως προς το βραχυπρόθεσμο κομμάτι τόνισε πως θα εξεταστούν τα μέτρα που θα σχετίζονται με την κάθε πληρωμή και τα επιτόκια.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν στα μέσα του 2018:
Έχουμε μιλήσει για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Από το 2017 και έπειτα θα επανεκκινήσουμε τη μεταφορά κερδών προς την Ελλάδα. Τρίτο στοιχείο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων, τα δάνεια προς την Ελλάδα και θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέους πόρους από το ESM. Θα χρησιμοποιήσουμε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος της Ελλάδας.
Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει ηΕλλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών».
Για το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε» επεσήμανε και συνέχισε:
Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Σε πρώτη φάση αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι ενδέχεται να υπάρχει μια προσωρινή βελτιστοποίηση-εξατομίκευση (optimization) ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών. Η διευκόλυνση θα είναι μόνο ώστε να αποφευχθεί κάποιο «graccident», σε παρατάσεις λήξεων ομολόγων κλπ.
Το δεύτερο που συμφωνήθηκε (από την προηγούμενη σύνοδο) είναι η αναβολή της οποιαδήποτε ουσιαστικής συζήτησης για «ελάφρυνση» του χρέους για το τέλος του 2018 και μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση τηρήσει στο ακέραιο χωρίς καθυστεςρήσεις τον κόφτη μισθών και συντάξεων και τις υπόλοιπες μνημονιακές της δεσμεύσεις. Σε αυτή την περίπτωση «θα εξεταστεί η παράταση της περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση με ισχύ από την αρχή του 2019.»
Μείωση επιτοκίων, διαγραφή-κούρεμα έχει αποκλειστεί εγγράφως άλλωστε.
Για το χρέος πήραν ακριβώς ό τι και ο Σαμαράς το 2012.
— Vasiliki Siouti (@vassiouti) 9 Μαΐου 2016