ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Υπαρκτός ο κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας

Από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα ως πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας, με την ωμή έννοια του όρου, δηλαδή του κλεισίματος των τραπεζών και του απόλυτου στεγνώματος της οικονομίας. Πριν λίγη ώρα το έθεσε με επίσημο τρόπο ο Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της από τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά: «Ο κίνδυνος της άναρχης ή προγραμματισμένης πτώχευσης είναι υπαρκτός, καθώς η κρίση επεκτείνεται, βαθαίνει στην ευρωζώνη. Βλέπετε σε τι κατάσταση είναι η Ισπανία. Όποιοι τρομοκρατούν το λαό με την πτώχευση για να παραλύσει δεν πρέπει να πάρουν ούτε μια ψήφο», είπε η γ.γ. του ΚΚΕ. Δεν έχασε παράλλη την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι αυτοί που καθησυχάζουν περί αυτού του κινδύνου, «εγκληματούν γιατί αφήνουν το λαό ανοργάνωτο και αφοπλισμένο».

Λίγες ώρες νωρίτερα από το αμφιθέατρο ΜΑΧ στο Πολυτεχνείο, στην ίδια εκτίμηση προχώρησε και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δεύτερος ομιλητής σε εκδήλωση του ΝΑΡ με τον Ταρίκ Αλί. Όπως είπε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος Β Αθήνας με την  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θεωρεί πολύ πιθανή την τεχνητή πρόκληση μιας άτακτης χρεοκοπίας είτε πριν τις εκλογές είτε αμέσως μετά. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος όσων εφαρμόσουν ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι μια πολιτική συνετισμού του εκλογικού σώματος, προεκλογικά για να σπρώξουν καταλυτικά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία και μετεκλογικά για να ρίξουν μια  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Παπακωνσταντίνου πάντως σημείωσε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι παρακινδυνευμένη, καθώς ενέχει το ρίσκο για την αστική τάξη να εισβάλει καθοριστικά ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο, δρομολογώντας επαναστατικές εξελίξεις.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάται αυτός ο κίνδυνος, καθώς όπως λένε τα στελέχη της πλατείας Κουμουνδούρου η σχετική φιλολογία από κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες δεν είναι άλλο από μπλόφα με εκφοβιστικούς στόχους ενόψει εκλογών. Το επιχείρημα είναι η θεωρία του ντόμινο, ότι δηλαδή μια τέτοια εξέλιξη στη χώρα μας θα σηματοδοτήσει πανευρωπαϊκή κατάρρευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζει πως από τη στιγμή που συντελεστεί η κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας, η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδας θα ανέβει.

 

Απάντηση