Χωρίς Κουβέλη γρανάζι δεν γυρνά;

 Ο εξευτελισμός έχει και όρια είπαν στον Κουβέλη, οι σύμβουλοι του.

Μερικές φορές, σκέφτομαι μήπως οι αστοί πολιτικοί δεν είναι παρά μαριονέτες που τις κινεί ένα μυστηριώδες αόρατο χέρι με σκοπό να οδηγήσει τις ζωές μας, μέσα από μια περίπλοκη διαδοχή τρομακτικών γεγονότων, σ’ ένα τρομακτικό τέλος. Αλλά και οι μαριονέτες έχουν πάθη. Δεν παίζουν το ρόλο τους εντελώς πειθήνια, προσθέτουν καινούργια στοιχεία στην πλοκή, μπερδεύουν το νήμα της αλληλουχίας για να ικανοποιήσουν δικούς τους σκοπούς, ιδιοτροπίες ή επιθυμίες. Η σχετική ελευθερία και ταυτόχρονα η απόλυτη υποταγή στην καπιταλιστική αναγκαιότητα είναι το αιώνιο παράδοξο της αστικής πολιτικής. Και ίσως είναι η μόνη δυνατή εξήγηση για αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Η πιο πάνω παράγραφος αποτελεί παράφραση του πάντα επίκαιρου Όσκαρ Ουάιλντ

 Άρωμα εκλογών είχαν οι αρκετά αυστηρές δηλώσεις του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, μετά το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μάυρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συνλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση».

Ακολουθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στην οποία θα επανεξεταστούν οι κόκκινες γραμμές και αν τα κοκαλάκια για γλείψιμο που προσφέρει ο Σαμαράς είναι αρκετά, ώστε να εξεταστεί ο βαθμός συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.  

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε δύο φορές ότι δεν πρόκειται για ζήτημα τυπικά διαδικαστικό αλλά δημοκρατικής νομιμότητας. Ωστόσο σε αντίθεση με τους αυστηρούς τόνους πολιτικά έβαλε τον πήχη χαμηλά στην ενεργοποίηση των συχνοτήτων και την ΕΡΤ σε κίνηση με παρόντες –σε ιδιότυπο καθεστώς- όλους τους εργαζομένους μέχρι τη δημιουργία νέου φορέα. Όπως παραδέχτηκε η αποδοχή της πρότασης της ΔΗΜΑΡ δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων που είναι «ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου φορέα», (δηλαδή της πιο σταδιακής κατάργησης του και της δημιουργίας νέου με λιγότερους εργαζόμενους).

Σε αντίθεση με τον Ε. Βενιζέλο το τελεσίγραφο Κουβέλη μοιάζει αρκετά σοβαρό. Μοιάζει δύσκολο να υποχωρήσει ο Α. Σαμαράς, αλλά σε αυτό το σημείο ούτε ο Φ. Κουβέλης έχει περιθώριο να υποχωρήσει χωρίς να εκτεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά.

Στην αυριανή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αύριο -εκτός απροόπτου- αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση από την κυβέρνηση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής «ψήφου ανοχής».

 

Απάντηση