Μαζί με τον Ξηρό καίγεται και το χλωρό

Και εννοούμε το χλωρό σώμα των κρατουμένων, που η συντριπτική τους πλειονότητα κατά καιρούς παίρνουν ολιγοήμερη άδεια και επιστρέφουν στη φυλακή. Όπως είχε δηλώσει δημόσια ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, σε ομιλίες του στη Βουλή στις 6.9.2012 και στις 10.1.2013, στο χρονικό διάστημα 1994-2011 δόθηκαν 54.157 άδειες σε κρατούμενους και παρατηρήθηκαν 1.354 παραβιάσεις, δηλ . ποσοστό 2,52%. Στην τελευταία τριετία δόθηκαν 12.004 άδειες και οι παραβιάσεις ήταν 324, δηλ. 2,6%. Όπως παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη στο «Κόκκινο», παραβίαση δεν σημαίνει απόδραση, αλλά μη τήρηση κάποιου από τους όρους της άδειας, π.χ., ο κρατούμενος δεν εμφανιζόταν τακτικά στο τμήμα ή επέστρεφε στη φυλακή με καθυστέρηση λίγων ωρών ή την επόμενη ημέρα.

Με λίγα λόγια, το μέτρο των αδειών έχει λειτουργήσει θετικά στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης να «αυστηροποιήσει» αυτό το μέτρο μόνο εκδικητική διάθεση φανερώνει. Όπως έχει επισημανθεί, η απόδραση του Χρ. Ξηρού θα είχε αποφευχθεί αν εκείνος έφερε το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», που δίνει σήμα για το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή ο κρατούμενος.

Χέρι-χέρι τρομο-υστερία και παραδημοσιογραφία
Χέρι-χέρι τρομο-υστερία και παραδημοσιογραφία

Μέσα σε 100 ημέρες θα λειτουργήσει η πρώτη ελληνική φυλακή υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης… μόνο που απ᾽ό,τι γνωρίζουμε κανένας καταδικασμένος για τρομοκρατία δεν έχει αποδράσει από τις «μέσης ασφαλείας» υπάρχουσες φυλακές.

Ιδιαίτερα ταπεινωτική για την Ελλάδα είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στην φυλακή». Λες και η κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου κράτους περιμένει από μια άλλη κυβέρνηση να της πει ότι πρέπει να εφαρμόσει το νόμο!

«Γραμμή» δίνουν στην κυβέρνηση σήμερα τα Νέα. Με πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της, που τιτλοφορείται «Αλλάξτε το νομο για τις άδειες των κρατουμένων!» η εφημερίδα ζητά «να αλλάξει αμέσως ο νόμος» και να μη χορηγούνται άδειες σε όσους ήταν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο σάλος που προκάλεσε η απόδραση του Ξηρού έσπρωξε στο περιθώριο της επικαιρότητας τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Στρατούλη που βρίσκεται στην 60ή ημέρα απεργίας πείνας, ενώ η κυβέρνηση επέδειξε το ζήλο της συλλαμβάνοντας τον Κώστα Σακκά επειδή, όπως γράφτηκε, ένα βράδυ κοιμήθηκε στο σπίτι της αδελφής του και όχι των γονέων.

Στο μεταξύ, όλη η Ελλάδα γελάει με την Όλγα Τρέμη που στο χθεσινό δελτίο του Mega, σχολιάζοντας το βιντεοκλίπ της δεκαετίας του ᾽90 όπου ο Χριστόφορος Ξηρός παίζει μπαγλαμαδάκι συνοδεύοντας τη Λεγάκη στο τραγούδι της Λεγάκη «Τα πάντα ρει», παρατηρεί: «Εδώ ο Χριστόδουλος, στην άδειά του φέτος το καλοκαίρι στην Ικαρία, τρώει και πίνει στο πανηγύρι μες στην καλή χαρά!» Μα καλά, δεν πρόσεξε η Τρέμη ότι στο βίντεο ο Ξηρός είναι παχουλός, έχει πυκνά μαύρα γένεια και φαίνεται τουλάχιστον 20 χρόνια νεώτερος; Φαίνεται ότι στον Κορυδαλλό παχαίνουν τους κρατούμενους, τους βάφουν γένεια και μαλλιά και επιπλέον τους κάνουν και μπότοξ για τις ρυτίδες;

Μαζί με τον Ξηρό καίνε και τα χλωρά: αυτή είναι η φράση-καραμέλα της ημέρας. Μόνο που στις άθλιες ελληνικές φυλακές δεν υπάρχουν χλωρά. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις καίνε τα χλωρά, καίνε, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταχειρίζονται τους κρατούμενους σαν ζώα.

 

 

Απάντηση