Ξαρχάκος: Όμορφες viral στιγμές

Viral έγινε ο Ξαρχάκος, δηλαδή viral έγιναν τα σύντομα βίντεο από μια ταβέρνα στη Σύρο όπου ο συνθέτης διευθύνει μια ολιγομελή ορχήστρα παιδιών και εφήβων που παίζουν τη «Φραγκοσυριανή», καθώς και μια ορχήστρα μεγαλύτερης ηλικίας μουσικών που παίζουν το «Αν είσαι μάνα και πονείς». Απρογραμμάτιστα, αυθόρμητα, έτσι όπως το ’φερε η στιγμή. Στον αντίποδα του «πολιτισμού» της βίας, του σεξισμού και των μπράβων που είδαμε στα Mad Awards.

Του αξίζει του Ξαρχάκου. Να γίνει viral και μια και δυο και εκατό φορές. Συγκινεί και εντυπωσιάζει το πάθος, η φλόγα του ενώ είναι γνωστή η βαθιά γνώση και η αγάπη του για το ρεμπέτικο τραγούδι (και ειδικά για τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον συνθέτη της «Φραγκοσυριανής»). Όμως την ίδια εβδομάδα της ανάρτησης των όμορφων viral στιγμών διαβάζουμε ότι τον Ιούλιο ο Σταύρος Ξαρχάκος θα δώσει μια συναυλία (δωρεάν) στο χώρο του παλιού αεροδρομίου.

«Ellinikon Moments» τιτλοφορείται η εκδήλωση. Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα είναι μια όμορφη βραδιά, όμως ο μεγάλος κερδισμένος δεν θα είναι τόσο το κοινό της συναυλίας όσο οι μεγαλοεργολάβοι που έχουν αναλάβει την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, την ανέγερση ουρανοξυστών και την ίδρυση καζίνο (που συμπτωματικά η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε μόλις χθες σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο). Η Lamda Development χτίζει το κοινωνικό της πρόσωπο ή μάλλον φτιασιδώνει το αντικοινωνικό της πρόσωπο αφού πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια events. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, πόσο διαφορετικά θα νιώθαμε (έστω, κάποιοι θα ένιωθαν) αν μια συναυλία του Ξαρχάκου (ή και άλλων καλλιτεχνών) είχε δοθεί για εκείνους που αγωνίστηκαν για να μη γίνει το Ελληνικό ένα φρούριο νεοπλουτισμού, κτηματομεσιτικής κερδοσκοπίας, αρχιτεκτονικής βαρβαρότητας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Απάντηση