Δικαστική δικαίωση του «δεν πληρώνω»

Απόφαση σταθμό σε μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τα χαράτσια που δικαιώνει έστω και ένα χρόνο μετά το κίνημα «Δεν πληρώνω».  Συγκεκριμένα, η απόφαση 1101/2012 απαγορεύει στη ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα λόγω μη καταβολής του «χαρατσιού» και της επιβάλει να αποδέχεται την πληρωμή του λογαριασμού χωρίς το ποσό του εδικού τέλους. Παράλληλα, η απόφαση ορίζει να μην ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει το ποσό αυτό στους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΗ ενώ άφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τους πολίτες ώστε να διεκδικήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε από τις παραπάνω παράνομες ενέργειές της.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Η απόφαση προφανώς και δεν καταργεί το χαράτσι, το οποίο θα αναλαμβάνει απευθείας να εισπράττει η εφορία. Απλώς αποσυνδέει το ζωτικό αγαθό του ρεύματος από την φορομπηξία και καταργεί τον κτηνώδη εκβιασμό που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο τότε αρμόδιος υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η απόφαση συνιστά «ήττα των αντιλαϊκών αντισυνταγματικών και βάρβαρων επιλογών των τροϊκανών κυβερνήσεων» και τονίζει ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των πολιτών ενάντια στα εξοντωτικά χαράτσια». Ωστόσο, υπενθυμίζουμε πως όταν προεκλογικά είχε ερωτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αν θα καταργήσει αμέσως το χαράτσι της ΔΕΗ, είχε πει πως θα εξαιρέσει τους ανέργους και τους πολύ φτωχούς…

Απάντηση