Παράνομη έβγαλε το δικαστήριο την απεργία στη Χαλυβουργία

Κάλεσμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης  αύριο Τετάρτη νωρίς το πρωί, στην πύλη του εργοστασίου!

Κορυφώνεται με δραματικό τρόπο μία από τις μεγαλύτερες απεργίες της τελευταίας εικοσαετίας στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Το δικαστήριο μετά από 7 μήνες ηρωικού αγώνα των απεργών κήρυξε την απεργία παράνομη, μετά την αγωγή που κατέθεσε η «Ελληνική Χαλυβουργία» κατά του σωματείου των εργαζομένων της μονάδας.  Το κύριο αιτιολογικό ήταν ότι παρεμποδίζεται η είσοδος όλων όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργία.  Μόλις πριν λίγες μέρες σε νέα γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο προαύλιο της επιχείρησης, σε σύνολο 250 ατόμων που ψήφισαν για τη συνέχιση ή τη διακοπή της απεργίας, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης, με αίτημα να επιστρέψουν στην εργασία οι 119 απολυμένοι. Κατά της συνέχισης της απεργίας και υπέρ της επιστροφής -ακόμη και με τη μορφή των 24ωρων επαναλαμβανόμενων άλλα όχι συνεχών κινητοποιήσεων- τάχθηκαν  μόλις 42 εργαζόμενοι. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και διεξήχθη με κάλπη

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του τονίζει αναλυτικά:

«Η απόφαση του δικαστηρίου να βγάλει παράνομη την απεργία των χαλυβουργών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη  7 μήνες τώρα, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα επιβεβαίωση του ταξικού χαρακτήρα της δικαιοσύνης. Της δικαιοσύνης που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της μεγαλοεργοδοσίας.

Η συγκεκριμένη δικαστής (κυρία Νικολάου) και οι άλλοι αρμόδιοι δεν είδαν και δεν άκουσαν ότι παράνομα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επιχειρεί μείωση των μισθών.

Δεν είδαν και δεν άκουσαν ότι παράνομα έχει απολύσει στη διάρκεια της απεργίας δεκάδες απεργούς.

Όπως δεν είδαν και δε βλέπουν καθημερινά τις δεκάδες χιλιάδες των εργατών που τους μειώνονται εκβιαστικά οι μισθοί, που είναι απλήρωτοι επί μήνες, που παραβιάζονται τα ωράριά τους.

Γελιόνται όσοι στη δικαιοσύνη και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα εμποδίσουν τους αγώνες. Δεκαετίες η δικαιοσύνη στο αστικό σύστημα αποτελεί το ρόλο του νομιμοποιητή της εκμετάλλευσης της καπιταλιστικής εργοδοσίας, αλλά η ταξική πάλη δεν σταμάτησε. Έτσι θα γίνει και τώρα.

Ανακοίνωση συμπαράστασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

Το δικαστήριο σήμερα έβγαλε παράνομη την ηρωική 7μηνη απεργία των χαλυβουργών. Όχι ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο! Προφανώς, η απεργία των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας είναι παράνομη στα μάτια όσων τάσσονται με τα συμφέροντα του Μάνεση, και φροντίζουν να μας το θυμίζουν καθημερινά με τις πράξεις και τις ανακοινώσεις τους. Για όσους ταξικά βρίσκονται απέναντι από τον Μάνεση και τους ομοίους του, για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους εκμεταλλευόμενους, η απεργία δεν είναι μόνο νόμιμη και επιβεβλημένη, αλλά αποτελεί και πρότυπο! Η «νομιμοποίηση» της απεργίας είναι οι συνελεύσεις και οι αποφάσεις των ίδιων των απεργών, είναι η αντοχή και η αλληλεγγύη τους. Η «νομιμοποίηση» της απεργίας είναι η αλληλεγγύη όλων μας, που τώρα τη χρειάζονται περισσότερο από ποτέ οι χαλυβουργοί. Δεν θα σπάσει με τόσο φτηνά κόλπα η απεργία.

Όλοι στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας αύριοσ τις 7 πμ για να περιφρουρήσουμε την απεργία και να στηρίξουμε τους χαλυβουργούς.
Αυτός ο αγώνας αποτελεί σύμβολο για την εργατική τάξη της χώρας μας και πρέπει να νικήσει.

Το ποτάμι πίσω δε γυρνά.»

 

Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΝ

Σε μία περίοδο όπου η ελπίδα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια επιστρέφει σε αυτό τον τόπο θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

 

Οι εργάτες της Χαλυβουργίας εδώ και έξι μήνες μάχονται για την αξιοπρέπειά τους. Απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και των απολύσεων υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εργασία και αγωνίζονται για όλους εκείνους που βιώνουν καθημερινά της επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και έρχονται αντιμέτωποι με την εργασιακή επισφάλεια και την εργοδοτική τρομοκρατία. Η δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη την απεργία έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εργοδότη Μάνεση και αποτελεί άλλη μία προσπάθεια εκφοβισμού των χαλυβουργών. Κανένα δικαστήριο δεν πήρε θέση για τις παράνομες μειώσεις μισθών και τις παράνομες απολύσεις των εργαζομένων στη χαλυβουργία. Σε μία περίοδο όπου η ελπίδα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια επιστρέφει σε αυτό τον τόπο θα προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Δεν μας φοβίζουν μας εξοργίζουν. Κάτω τα χέρια από τους Χαλυβουργούς.

 

 

One thought on “Παράνομη έβγαλε το δικαστήριο την απεργία στη Χαλυβουργία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: