Γιατί το νέο Μνημόνιο είναι το τελευταίο…

Δεν πρόκειται να υπάρξει μνημόνιο 4 ή 5. Αντίθετα το τελευταίο μνημόνιο μετατρέπεται σε διαρκές. Κόφτης παντού, μειώσεις για πάντα. Για να γίνει πιο κατανοητό θα χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία από το χώρο της τεχνολογίας.

Η Microsoft κυκλοφόρησε πριν δύο περίπου χρόνια το λειτουργικό σύστημα Windows 10 για υπολογιστές, το οποίο όπως εξηγεί είναι η “τελευταία, η τελική έκδοση των Windows”. Τι σημαίνει αυτό; Η Microsoft δεν σκοτώνει την κότα που γεννάει χρυσά αυγά και έκανε τον ιδρυτή της τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Απλά τα Windows μετατρέπονται πια σε μια αέναη διαρκώς εξελισσόμενη υπηρεσία. Δεν πρόκειται να υπάρξουν Windows 11 ή 12 γιατί έχει αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο. Αντί για μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν συνεχείς μικρότερες αναβαθμίσεις κάθε λίγους μήνες. Με αυτό τον τρόπο τα windows θα αναβαθμίζονται διαρκώς αλλά θα παραμένουν ίδια στον πυρήνα τους.

Αυτή τη νέα ευέλικτη προσέγγιση ακολουθεί και η κυβέρνηση με τους δανειστές. Το Μνημόνιο 3, αναβαθμίζεται σε διαρκές μνημόνιο δίχως τέλος, με αιώνιο κόφτη όταν η χώρα δεν πιάνει τους στόχους, με διατήρηση της επιτροπείας, με πρόβλεψη για μείωση δαπανών συγκεκριμένα από τους μισθούς και τις συντάξεις όταν οι στόχοι δεν επιτευχθούν κλπ.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται δυσάρεστοι και ενοχλητικοί συνειρμοί όπως «η κυβέρνηση φέρνει νέα μνημόνια» κλπ.

Η συμφωνία θα αναβαθμίζεται διαρκώς μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί στη διάρκεια του δικού μας βιολογικού κύκλου.

Χρήστος Κερασόπουλος*

Απάντηση