Άαρον Σβαρτς: «Γιατί δεν είμαι γκέι»

Πριν δύο μέρες έγινε γνωστή η είδηση της αυτοκτονίας του 26χρονου Άαρον Σβαρτς.  Υπήρξε από τα πιο λαμπρά μυαλά της γενιάς του, προγραμματιστής και αγωνιστής για τα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.  (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Γιατί θα έπρεπε να μας απασχολεί αν το παιδί-θαύμα και εμβληματικής φυσιογνωμίας  της διαδικτυακής κοινότητας υπήρξε ή όχι ομοφυλόφιλος; Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της γκέι κοινότητας η σεξουαλική ταυτότητα είναι καθοριστική για την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου κάτι που ξεφεύγει από την ομοφοβική και λαθεμένη κοινοτοπία του «δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του».

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο νεαρός αυτόχειρας έχει τη δική της πολιτική σημασία, συνεχίζει να  προκαλεί έντονη αντιπαράθεση  και δεν εμπεριέχει καμία σκανδαλοθηρική διάσταση.

Ο Άαρον δεν αυτοχαρακτηριζόταν ομοφυλόφιλος και δεν ήταν σύμφωνα με τον ορισμό που έδινε ο ίδιος  και άλλοι πολλοί  άνθρωποι της γενιάς του. Ενώ ποτέ δεν έκρυψε  ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις και με άντρες και με γυναίκες, ο Σβαρτς αρνιόταν κατηγορηματικά να ενταχθεί σε μια ταμπέλα, μια κατηγοριοποίηση που θεωρεί εντελώς κατασκευασμένη και παραπλανητική.  Υπήρξε εκπρόσωπος μια νέας σχολής σκέψης που βρίσκει αναχρονιστικές αυτούς τους παλιούς διαχωρισμούς.

 

Πριν από τρία χρόνια ο Άαρον είχε γράψει ένα μίνι μανιφέστο με τις απόψεις του πάνω στο ζήτημα με τίτλο «Γιατί δεν είμαι γκέι»

Το να κάνεις σεξ με ανθρώπους του ίδιου φύλλου δεν αποτελεί ταυτότητα. Είναι μια πράξη. Και όπως το σεξ ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες κάτι που οι άνθρωποι θα έπρεπε να διατηρούν το απόλυτο δικαίωμα να κάνουν ελεύθερα, αν το επιθυμούν. Το να κάνεις σεξ δεν θα έπρεπε να έχει ως προαπαιτούμενο μια κρίση ταυτότητας.  (Κανείς δεν θεωρεί το σεξ με λευκούς ανθρώπους ως τμήμα της ταυτότητας του, αν και κυρίως αυτή η κατηγορία πληθυσμού είναι που τους ελκύει περισσότερο).

Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να κολλάνε στους εαυτούς τους ταμπέλες και να μπαίνουν σε μικρά κουτάκια όπως “gay”, “straight” ή “bisexual”. Oι άνθρωποι είναι αυτό που είναι. Ίσως να σου αρέσουν κυρίως οι γυναίκες, ίσως να σου αρέσουν περισσότερο οι άντρες ή να σε ελκύουν και τα δύο φύλλα.  Όλα αυτά αποτελούν επιθυμίες του παρελθόντος δεν καθορίζουν απαραίτητα το μέλλον σου.

Αν θέλουμε πραγματικά να επεκτείνουμε τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται με αυτούς που πραγματικά θέλουν ανεξάρτητα από φυλή, φύλλο, ηλικία κλπ.  Όχι απλά να τους παρέχουμε περισσότερα κουτάκια να μπούνε μέσα.  ¨Ενας άντρας που κυρίως μέχρι τώρα  έβγαινε ραντεβού με άλλους άντρες δεν θα έπρεπε να καθορίζεται από αυτό σε όλη του τη ζωή αν δεν το θέλει. Το ιδανικό θα ήταν να θεωρείται το ίδιο φυσικό και αποδεχτό από την κοινωνία να αρχίσει να βγαίνει ραντεβού με γυναίκες όπως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για γυναίκες που μέχρι σήμερα έβγαιναν ραντεβού αποκλειστικά με άντρες.

Για αυτούς του λόγους λοιπόν δεν είμαι gay. Σμίγω με ανθρώπους,  Είναι κάτι που απολαμβάνω. Μερικές φορές είναι άντρες, μερικές φορές είναι γυναίκες. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί τα πράγματα χρειάζονται να είναι πιο πολύπλοκα. 

Απάντηση