Μισθοί Βουλγαρίας: το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παραθέτουν οι αμερικανοί δημοσιογράφοι Τέιβις Σμάιλι και Κορνέλ Γουέστ στο βιβλίο τους Τhe Rich and the Rest of Us που εκδόθηκε πρόσφατα και τα οποία δείχνουν ότι η δραματική μείωση των μισθών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά αναπόφευκτα θα επεκταθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό είναι το καλό νέο, παρατηρούν οι Σμάιλι και Γουέστ.

Το ανησυχητικό είναι ότι από αυτές τις νέες θέσεις, οι 668.000 δημιουργήθηκαν στους κλάδους της εστίασης, της λιανικής πώλησης και της παροχής υπηρεσιών που δεν απαιτούν ειδίκευση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κακοπληρωμένες δουλειές, συνήθως χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ δεν αναγνωρίζεται η άδεια λόγω ασθενείας. Να αναφέρουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια από επιφανείς αναλυτές, π.χ., τον Πολ Κρούγκμαν, όμως η τάση αυτή διαρκώς ενισχύεται και επιβεβαιώνεται και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Κάθε μήνα, από το 2001 μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ χάνονται κατά μέσο όρο 50.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στο δευτερογενή τομέα. Περίπου οι 7 στις 10 αυτές θέσεις είχαν σχέση με τις μεταφορές προϊόντων και την οικοδομική και βιομηχανική δραστηριότητα. Οι εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους στις χώρες της ΝΑ Ασίας, αξιοποιώντας τα φτηνά μεροκάματα, με αποτέλεσμα «η εργατική και η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ να κατρακυλούν στην άβυσσο της φτώχειας», ενώ ταυτόχρονα τα συνδικάτα συρρικνώνονται και γίνεται ακόμα πιο άδικη και άνιση η κατανομή του εισοδήματος.

One thought on “Μισθοί Βουλγαρίας: το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: