Σκοταδισμός Βούλτεψη: Το ίντερνετ σας …λέει ψέματα!

Απίστευτους αφορισμούς εναντίον του διαδικτύου και των νέων μέσων ενημέρωσης εκτόξευσε σήμερα η υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων, επιτέθηκε αδιακρίτως στο διαδίκτυο με τα εξής λόγια:

Η σημασία του Τύπου είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως και του διαδικτύου στις μέρες μας. Όμως, το διαδίκτυο δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το χαρτί. Και όσο εξαρτάται από εμάς, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το αντικαταστήσει.

Φυσικά, η Σοφία Βούλτεψη δεν μίλησε για τα εργασιακά δικαιώματα στα νέα μέσα ενημέρωσης που μοιάζουν με …γαλέρα. Μίλησε από τη σκοπιά των παραδοσιακών εκδοτών, της παλιάς γενιάς του μιντιακού κατεστημένου, επαρχιακού και εθνικού, που βλέπει το μερίδιό της στην ενημέρωση να μειώνεται.

Με εντελώς αθεμελίωτους ισχυρισμούς, έπλεξε το εγκώμιο των έντυπων μέσων ως εξ ορισμού έγκυρων (λες και δεν κυριαρχεί ο κιτρινισμός) σε αντίθεση με το διαδίκτυο, όπου κατά την άποψή της βασιλεύει η παραποίηση και το ψέμα.

Είπε συγκεκριμένα η Σοφία Βούλτεψη:

Γιατί ό,τι είναι τυπωμένο ελέγχεται, έχει διασταύρωση, έχει συνέπειες. Στο διαδίκτυο το πιο ανύπαρκτο γεγονός, η πιο αποσπασματική αναφορά μπορεί να αναπαραχθεί εν ριπή οφθαλμού και όλοι να νομίζουν ότι είναι γεγονός.

Φυσικά, η νομοθεσία που αφορά τον Τύπο έχει ισχύ και στο διαδίκτυο. Αυτό δεν το γνωρίζει η υφυπουργός;

Έφερε μάλιστα ένα πρόσφατο παράδειγμα από την αναπαραγωγή μιας ψευδούς είδησης:

Σκεφθείτε ότι πριν από λίγο καιρό, είχαν πει κάποιοι ότι συνέβη κάτι σημαντικό στην Αμφίπολη, το οποίο όμως δεν ήταν αλήθεια, ήταν κατασκευασμένο. Είχαν πει ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη που είναι ο καημός μας να βρεθεί επιγραφή. Μέσα σε πέντε λεπτά όλο το διαδίκτυο ήταν γεμάτο «βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη». Εάν ρωτήσετε τώρα τον μέσο Έλληνα, θεωρεί ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη. Άρα, λοιπόν, το τυπωμένο χαρτί θα παίζει πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο.

 

 

Απάντηση