Βορίδης vs Aνδρέα: ο ακροδεξιός σκορπιός δεν άντεξε

Όπως στο πασίγνωστο ανέκδοτο, ο σκορπιός δεν άντεξε αλλά τσίμπησε κι έχυσε το θανατηφόρο του δηλητήριο στην πλάτη του βατράχου που τον κουβαλάει στην απέναντι όχθη. Έτσι και τώρα ο Μάκης έχυσε το φαρμάκι του. Όπου βάτραχος εδώ δεν είναι απλώς ο Σαμαράς αλλά όλες οι «δημοκρατικές δυνάμεις» του μνημονιακού τόξου ενώ το ίδιο φαρμάκι φέρει σήμερα στο κεντρί της και η παραδοσιακή Δεξιά και το εκφυλισμένο ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση όμως με ό,τι συμβαίνει στο ανέκδοτο, ο βάτραχος δεν θα ψοφήσει.

Μιξοκλαίνε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην πιο αδύναμη και γι’ αυτό αδίστακτη κι επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το Μνημόνιο είναι Ευαγγέλιο», λέει η Φώφη. «Όσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα τόσο στην ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα», λέει ο γραμματέας Επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης. Σαν θιγμένη παρθένα αντέδρασε και ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας ότι η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη αφού «επιτρέπει σε έναν Μάκη Βορίδη, που την πολέμησε λυσσαλέα, να κατακρίνει τον ηγέτη που την εγκατέστησε». Με τη διαφορά ότι η Δημοκρατία δεν είναι ηλεκτρική εγκατάσταση ούτε προϊόν εισαγωγής: με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού στήθηκε η Δημοκρατία.

Ο Μάκης Βορίδης είναι σαρξ εκ της σαρκός της Δεξιάς στην οποία ανήκει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Ανήκει επίσημα, με τη βούλα. Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έχει πάρει τόσο αντιλαϊκά μέτρα όσο οι μνημονιακές της τελευταίας τριετίας. Η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Σαμαράς, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, οι θλιβεροί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Άδωνις και ο Βορίδης, ο Κουβέλης, όλοι τους είναι συνένοχοι στο ίδιο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα.

Η απαξίωση του Ανδρέα από τον Βορίδη δεν ήταν ένα αυθόρμητο λεκτικό παραστράτημα. Δεν εκφράζει την τσαντίλα του Μάκη επειδή ο Σαμαράς δεν του έδωσε υπουργικό θώκο με τον ανασχηματισμό. Μέσω καραμπόλας, ο Σαμαράς κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά δείχνοντας ότι και ο ίδιος είναι γνήσιο τέκνο της. Ταυτόχρονα, σηκώνει τους ώμους του προς τους κυβερνητικούς εταίρους του: τι να κάνω, δεν μπορώ να τον συγκρατήσω (τον Βορίδη).

Η επόμενη σκηνή σ’ αυτό το θέατρο της κοροϊδίας (και όχι απλώς του παραλόγου) θα είναι να πει ο Σαμαράς ότι ο Κωστάκης Καραμανλής κατέστρεψε την Ελλάδα ή μάλλον ότι συνέχισε το καταστροφικό έργο του Ανδρέα (όπως γράφει στο editorial η πασοκοφιλελεύθερη Athens Voice). Έτσι τώρα ο ίδιος, με τη συνδρομή ποικίλων τερατογεννημένων πολιτικών, θα προβάλει σαν σωτήρας της Ελλάδας.

Απάντηση