Προεκλογικό …το νέο βιβλίο ιστορίας Στ’ Δημοτικού


Αποσύρθηκε τελικώς και αντικαθίσταται το «μεταμοντέρνο ιδεολογικό υβρίδιο» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού που είχε επιμεληθεί η Μαρία Ρεπούση, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την εθνικιστική Δεξιά μέχρι τη μαρξιστική Αριστερά.

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτη από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα διδαχθεί στη ΣΤ’ Δημοτικού το νέο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των καθηγητών Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Κολιόπουλου, Ιάκ. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χαρ. Μηνάογλου και Αθ. Καλιανιώτη.

Από αυτό θα έχει απαλειφθεί φυσικά η περίφημη φράση περί συνωστισμού των μικρασιατών στην προκυμαία της Σμύρνης τον μοιραίο Αύγουστο του 1922, εμμένοντας στις παραδοσιακές εθνικές γραμμές που επιτάσσει η κυρίαρχη …μυθολογία. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής και την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του σε σχολεία, το νέο βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού πήρε την έγκριση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -πριν αυτό καταργηθεί- το οποίο εισηγήθηκε την εκτύπωση και την αποστολή του στα δημοτικά σχολεία.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι αυτή η ανακοίνωση γίνεται τώρα, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες. Φαίνεται ότι και αυτή η εσπευσμένη κίνηση εντάσσεται στη συνολική ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να ακυρώσει επιχειρήματα των ανερχόμενων ακροδεξιών ρευμάτων.

Απάντηση