Βίτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Όχι πια συνιστώσες, μόνο φίλοι

Το σύνθημα για διάλυση των συνιστωσών εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετατροπή τους σε τάσεις ή ρεύματα ιδεών μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ενιαίου φορέα έδωσε ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα real.gr.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να διαλυθούν, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το Συνέδριο έχει την ευθύνη να αποφασίσει για όλα». Προτεραιότητα κατά τον ίδιο είναι «να συγκροτήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των μελών του. Των δεκάδων χιλιάδων μελών που μαζί με το λαό θα ανατρέψουν την κατάσταση, θα γράψουν ιστορία». Περαιτέρω διευκρίνησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως συμμαχικό σχήμα, μετουσίωσε σε πράξη την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς. Αυτή η ιδέα διεκδικεί πολύ περισσότερα και απαιτεί άλματα εσωτερικής δημοκρατίας». Και υπογράμμισε: «Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΝ θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση». Εξήγγειλε παράλληλα τη διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου του Συνασπισμού, το οποίο θα συνέλθει πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια διαδικασία που περισσότερο θα μοιάζει με …αυτοδιάλυση: «Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι το κόμμα μας», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτώμενος για το ζήτημα των πόρων από την κρατική χρηματοδότηση, που μέχρι πρότινος κατανέμονταν ανά συνιστώσα σύμφωνα με μια συμφωνημένη από πριν αναλογία, ο Δημήτρης Βίτσας ήταν σαφής: «Οι συνιστώσες δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα οικονομικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι ενιαίος φορέας, όλοι οι οικονομικοί πόροι του ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Τελεία».

Απάντηση