Τσίπρας: Πιλότος η ΒΙΟΜΕ και η αυτοδιαχείριση εργοστασίων

«Πιλοτικό εγχείρημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων στη Βιομηχανική Μεταλλευτική του ομίλου Φιλκεράμ Τζόνσον να καταλάβει το εργοστάσιο και να επιχειρήσει να το θέσει υπό λειτουργία με δική του ευθύνη. Όπως σημείωσε, είναι «εγχείρημα πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σ΄ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την τρομακτική αύξηση της ανεργίας».

Όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας,  που βρίσκεται σε ολοήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου που «θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί όπου η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας όμως ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο, ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία εργοδοτών οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα να δίνει θετικά κίνητρα και χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς εργαζομένων που αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία».

Δεν ξέρουμε αν πράγματι πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου βρίσκονται «κόντρα στη λογική του κέρδους της οικονομίας της αγοράς», όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα βασίζονται στον αγώνα των εργαζομένων να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια στην κρίση και να χτυπήσουν με τα σημερινά όπλα την ανεργία και την ύφεση.

Απάντηση