Επίθεση Βενιζέλου στην Αριστερά

Τα πυρά του σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έστρεψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόσφατη ομιλία του στην Κοζάνη. Με αιχμές τις θέσεις του Περισσού για έξοδο από το ευρώ, τις οποίες ασπάζεται «και μισός ΣΥΡΙΖΑ» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την απροθυμία ενωτικής πορείας, ο αντιπρόεδρος του Παπαδήμου και υπουργός Μνημονίων έπαιξε πάλι το «χαρτί» της υπευθυνότητας και του μονόδρομου.

Διερωτώμενος ρητορικά «ποια είναι λοιπόν η άλλη πρόταση;», άφησε να εννοηθεί ότι οι θέσεις της Αριστεράς είναι αδιονόητες: «Η πρόταση η οποία ακολουθεί τη γραμμή του ΚΚΕ εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ, την οποία πιστεύει και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ; Η πρόταση των δυνάμεων της Αριστεράς υπό όλες τις εκδοχές της που δε μπόρεσαν να συνεργαστούν ούτε στις μονοεδρικές Περιφέρειες, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας;».

Πίεση όμως άσκησε και στη Δημοκρατική Αριστερά, εγκαλώντας το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ότι δεν έχει καταλήξει ξεκάθαρα να στηρίξει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μιλώντας για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ την περιέγρεψε ως εξής: «Δε θέλει να μετάσχει σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Kαι όταν τον ρώτησαν ποια είναι η άλλη λύση, είναι είπε η «κυβερνώσα Αριστερά» η οποία δεν προκύπτει γιατί δε συμφωνεί η Αριστερά σε τίποτε μεταξύ της. Και αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει λύση, είπε «η λύση είναι ξανά εκλογές», ό,τι λέει ο κ. Σαμαράς. Ξανά εκλογές για να γίνει τι; Να υποστηριχθεί ο εκβιασμός του κ. Σαμαρά; Ή για να προκύψει μια συμφωνία στο εσωτερικό της Αριστεράς η οποία δε μπορεί να προκύψει λόγω θεμελιωδών και αγεφύρωτων διαφωνιών;.

Μπορεί η κριτική Βενιζέλου να θεμελιώνεται σε αμφιλεγόμενα αξιώματα του τύπου «πας μη ευρωλιγούρης βάρβαρος», ωστόσο βασίζεται σε πολιτικά επιχειρήματα, δίνοντας τέλος στην ακραία ρητορική Πάγκαλου που είχε σαν δόγμα της τη χυδαία πρόκληση και τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Είναι κι αυτό ένα βήμα.

Απάντηση