Βενεζουέλα αγάπη μου!

Η καρδιά της φιλελεύθερης Ευρώπης χτυπά στο …Καράκας.

Η Βενεζουέλα, ένα από τα τελευταία προπύργια που εφάρμοσε ένα εναλλακτικό στο νεοφιλελευθερισμό μοντέλο διακυβέρνησης, ταλανίζεται από μια πρωτοφανή εσωτερική κρίση, με τα κύματα φτώχειας και ανέχειας σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού να διαδέχονται τα κύματα άγριας καταστολής από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Χαράς ευαγγέλια για τους πολυάριθμους αντιπάλους αυτού που αποκλήθηκε και “τσαβισμός”: Στους νεκρούς των διαδηλώσεων, στην εξαθλίωση του λαού της Βενεζουέλας, θέλουν απλώς να επιβεβαιώσουν τα δικά τους δόγματα.

Τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα πρέπει να είναι η μοναδική εξαίρεση θέματος από τη διεθνή ειδησεογραφία που ανεβαίνει τόσο ψηλά στην κάλυψη από εγχώρια ΜΜΕ και σε σχολιασμό από Έλληνες πολιτικούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σχετικά:

Την ίδια στιγμή η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιου Κούλογλου και Κωνσταντίνας Κούνεβα, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος για τη Βενεζουέλα από το Ευρωκοινοβούλιο σχολιάστηκε εκτενέστατα.

Για καταψήφιση μίλησαν όλοι, ότι επέλεξαν “ψήφο αποχής” δήλωσαν οι ίδιοι.

Βέβαια, ουδείς ασχολείται να αναλύσει την κατάσταση, να περιγράψει τα επίδικα μιας σύγκρουσης που έχει διχάσει μια ολόκληρη κοινωνία και έχει οδηγήσει σε παροξυσμό τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και μιας υπό διωγμό αντιπολίτευσης. Λίγο ενδιαφέρει η αλήθεια ή το πραγματικό δράμα που ζει ο λαός της Βενεζουέλας.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση, που εξ αρχής έθεσε την ατζέντα της Βενεζουέλας τόσο ψηλά στην επικαιρότητα, είναι να αποδείξει την αποτυχία των διεθνών φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη χώρα, κατά την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, ενώ αρκετοί θυμούνται ακόμα το σύνθημα σε παλιές αντικυβερνητικές πορείες “ο Τσάβες μας δίνει τσάμπα τη βενζίνη”.

Είναι καθαρό ότι στην κρίση της Βενεζουέλας δικάζεται η αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.

Το κυβερνών κόμμα από τη μεριά του υιοθετεί μια αμυντική στάση.

Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου σημείωσε ότι “η κατάσταση δεν έχει εκτραπεί μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη”.

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες της μιας μεριάς (που δεν έχει βρει ποτέ μια λέξη για την εκατόμβη θυμάτων των Παλαιστινίων) αλλά και οι διπλωματικοί χειρισμοί της άλλης πλευράς που αναζητά ισορροπίες, δεν έχουν καμία σχέση με ένα αυθεντικό ενδιαφέρον για το λαό της Βενεζουέλας…

(Φωτογραφία: REUTERS/Jorge Silva)

Απάντηση