Βροχή καταγγελιών για το βασανισμό των κρατουμένων

Σοβαρό πολιτικό και ηθικό θέμα προκύπτει για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό που αποκαλύπτουν την κακομεταχείρισή τους από τις αστυνομικές αρχές. Ένα κύμα πολιτικών καταγγελιών ήρθε να ζητήσει εξηγήσεις για τη βαρβαρότητα των αρχών, που από τα στιγμιότυπα φαίνεται να χρησιμοποίησε πολύ ξύλο. Μάλιστα, στην αρχική κατάπτυστη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, όπου δημοσιεύονται οι αποτροπιαστικές φωτογραφίες των συλληφθέντων, τα πρόσωπα των κρατουμένων φαίνονται λιγότερο χτυπημένα από τις δημοσιογραφικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι φωτορεπόρτερ κατά τη μετάβαση των συλληφθέντων στον εισαγγελέα Κοζάνης. Την ίδια στιγμή εξηγήσεις οφείλονται και για τη φανερή αλλοίωση φωτογραφίας ενός συλληφθέντα.

Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ μέσω του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Σπύρου Λυκούδη δήλωσε λιτά ότι «για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις«.

Το ΚΚΕ επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι «η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων» και ζητά διερεύνηση των καταγγελιών που έκαναν οι οικογένειες των συλληφθέντων.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία. Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει αποφασιστικά τις απάνθρωπες και αντιδημοκρατικές μεθόδους με τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία μεταχειρίζεται τους συλληφθέντες» και σημειώνει: «Το αυταρχικό κράτος δεν αρνείται καν τη χρήση μεθόδων βασανιστηρίων σε κρατούμενους, αντιθέτως τη δημοσιοποιεί. Πρόκειται για μια αυταρχική κατρακύλα που δεν έχει τέλος. Πλέον στις οθόνες των τηλεοράσεων μας, θα περνούν εικόνες βασανισμένων νέων και αυτό θα φαντάζει σαν κάτι συνηθισμένο, σαν ένα καθημερινό φόβητρο για τους εργαζόμενους και του νέους. Τέτοιες μέθοδοι είναι χαρακτηριστικές αυταρχικών και φασιστικών καθεστώτων και δικτατοριών».

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι «η σύλληψη και η φανερή κακοποίηση των συλληφθέντων στην Κοζάνη βάζει για άλλη μια φορά στα σπίτια των πολιτών μια εικόνα αποκρουστική και τρομακτική» πως εναντιώνονται «σε κάθε διαπόμπευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως και σ’ όλες τις πρακτικές βίας».

Ακόμη πιο παραστατικός ήταν σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης που υπενθύμισε ότι οι βασανιστές της Χούντας φρόντιζαν τουλάχιστον να μην αφήνουν σημάδια για να συμπληρώσει: «η κυβέρνηση της Τρόικας, του κ. Σαμαρά, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Δίνει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων στη δημοσιότητα με εμφανή τα σημάδια των βασανισμών! Ας δώσει, η κυβέρνηση του Τριωδίου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, το βραβείο του σύγχρονου νεοναζί«.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης περιορίστηκε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ με τα εξής: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία στη διάθεσή του για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους – ενέργεια για την οποία μεταξύ άλλων βαρυτάτων αδικημάτων επίσης κατηγορούνται – όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Οι οποίοι τρομοκράτες, σημειωτέον, έφεραν βαρύτατο οπλισμό και κρατούσαν όμηρο πολίτη».

Η δε Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης δήλωσε ότι «ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης».

 

Απάντηση