Πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία θα την πληρώσουν;
Αρνητική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας ήταν η απόφαση που έλαβε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά από μια μαραθώνια, ολονύκτια συνεδρίαση. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι τραπεζίτες που θα βάλουν στην τσέπη 23,8 δισ. ευρώ και οι πιστωτές μιας και εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τα χρέη της…
Του Λεωνίδα Βατικιώτη από το Unfollow
Πρόκειται για μια απόφαση που είναι μεταβατική μιας και την σημαντικότερη κίνηση, δηλαδή ένα γενναίο κούρεμα του δημόσιου χρέους, οι πιστωτές μας την μετέθεσαν για μετά τον Οκτώβριο του 2013 όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε ο ελληνικός λαός θα είναι έρμαιο των «αυτόματων διορθωτών» στους οποίους αναφέρεται η απόφαση, βάσει των οποίων σε περίπτωση απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων θα επιβάλλονται νέα μέτρα λιτότητας. Η δε Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια μεταμοντέρνα αποικία, χώρα υπό άμεση οικονομική κατοχή, με επιτρόπους στοις τράπεζες, τα υπουργεία κι όλες τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες.
Η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομιών συνιστά επιπλέον και κοροϊδία. Γιατί εάν κι εφ’ όσον υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (μείωση επιτοκίου δανεισμού, 10ετής αναστολή καταβολής τόκων κ.α.) που εκτιμώνται σε 40 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος το 2016 θα ανέρχεται, με βάση το ανακοινωθέν, στο 175% του ΑΕΠ. Δεν είναι γελοίο ΔΝΤ και Ευρωπαίοι να διαφωνούν για το ύψος του δημόσιου χρέους το 2020 και το 2024, και να θεωρείται business as usual το δημόσιο χρέος να φτάνει σε τέτοια ύψη μετά από τέσσερα χρόνια; Χώρια του γεγονότος ότι όταν ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας το δημόσιο χρέος ήταν 129%. Και τότε κρίθηκε μη βιώσιμο κι η επιβολή των Μνημονίων επιβεβλημένη…
Η απόφαση των δανειστών μας ενδέχεται να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα γιατί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, από την επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφές αν θα θίξει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες. Ο κίνδυνος είναι σαφής: Τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τη ζημιά που υπέστησαν τον Μάρτιο, όταν αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου, να κληθούν να βγάλουν για μια αφορά ακόμη τα κάστανα από τη φωτιά. Το αποτέλεσμα θα είναι να υποστούν το τελειωτικό πλήγμα και να χάσουν όλη την περιουσία τους. Κι όλα αυτά για να μείνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη των «επίσημων» πιστωτών, που κατέχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, δηλαδή κράτη-μέλη της ευρωζώνης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οι σύγχρονοι Σάιλοκ…