Ε, όχι και ενθουσιασμένοι, σύντροφε Βαρουφάκη!

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σχετικά με τα προβλήματα που θα έχει στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και στους Έλληνες πολίτες το γεγονός ότι γίνεται επέκταση του παρόντος προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένο με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της σχέσης ισοτιμίας που έχει πετύχει η νέα διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, στις συζητήσεις της με τους θεσμούς». Επίσης, «ευσύνοπτη και περιεκτική» χαρακτήρισε τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, που στάλθηκε στους εταίρους μας, και πιστεύει ότι αυτή  θα εγκριθεί.

Ασφαλώς οι πολίτες δεν είναι απορριπτικοί, δεν αποσύρουν την υποστήριξη ή την ανοχή προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις η υποστήριξη αυτή να παίξει σοβαρό διεθνή ρόλο. Προβληματισμένοι, ανήσυχοι όμως είναι, και πολύ μάλιστα. Αυτό δεν το δείχνουν μόνο οι δηλώσεις των «επωνύμων» (Γλέζος, Λαπαβίτσας, Σακοράφα, Κατρούγκαλος, Μητρόπουλος, Μίκης Θεοδωράκη), αλλά και η ανησυχία, ακόμα και η απογοήτευση του «απλού λαού», όπως τουλάχιστον την εισπράττει όποιος ζει ανάμεσά του και δεν έχει ακόμα μεθύσει από το γλυκό κρασί της εξουσίας. Ενθουσιασμένος μπορεί να είναι ο κ. Βαρουφάκης (και αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη η μάχη που δίνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της), ο κ. Φλαμπουριάρης, ο κ. Σακελλαρίδης, τα κομματικά ΜΜΕ και όσοι καταλογίζουν στον Μανώλη Γλέζο «ελλιπή ενημέρωση», όχι όμως οι ψηφοφόροι που βλέπουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να απομακρύνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Τουλάχιστον ας έλεγε λοιπόν ο Γ. Βαρουφάκης ότι οι Έλληνες πολίτες είναι αισιόδοξοι… όχι όμως και ενθουσιασμένοι! Ας μη βλέπουμε το ποτήρι τελείως άδειο, όχι όμως και να το βλέπουμε ξέχειλο τη στιγμή που το νερό που περιέχει είναι ακόμα θολό.