Ο Γιάνης ξεπόρτισε

Αποκλειστικό: Γιατί ο Βαρουφάκης δεν δείπνησε μαζί με τους άλλους υπουργούς στη Ρίγα; (Ένα ευθυμογράφημα) 

Το φάντασμα του Ζεράρ ντε Βιλιέ τριγυρνά στις σημερινές αναρτήσεις πολλών ιστοσελίδων και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές. Αν ο Γάλλος συγγραφέας ήταν εν ζωή, είναι πολύ πιθανό ν’ αφιέρωνε ένα από τα νεο-ψυχροπολεμικά μυθιστορήματά του στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Δεν ξέρουμε τι τίτλο θα διάλεγε («SAS: Ο εφιάλτης της Μέρκελ»; «SAS: Ο δαίμονας φορούσε πέτσινο μπουφάν»;) όμως σήμερα το ίδιο το διεθνές πρακτορείο Ρόιτερς έγραψε ένα κεφάλαιο αυτού του αναγνώσματος.

Μια σκιά βάδιζε μες στο σκοτάδι, τη νύχτα της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτρωγαν κι έπιναν χαρούμενοι στο ξενοδοχείο της Ρίγας. Κάποιες πηγές λένε ότι ο Βαρουφάκης σιγοτραγουδούσε κάποιους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη, μελοποιημένους από τον Θεοδωράκη:

«Και περπατούσα μέσα στη νύχτα χωρίς να γνωρίζω κανένα
κι ούτε κανένας με γνώριζε…»

Άλλοι λένε ότι ο Γιάνης τα είχε πάρει με την αδιαλλαξία των ομόλογών του και τραγουδούσε το «Βραδιάζει» του Καζαντζίδη. Όχι, δεν ήθελε να φάει μαζί «με τους κυρίους στα κασμίρια τους σφιγμένους» γι’ αυτό και έψαχνε να βρει «τους παράνομους και τους κυνηγημένους».
Ξενηστικωμένος και ξεπαγιασμένος πρέπει να ήταν ο Βαρουφάκης στο ξενοδοχείο, γιατί, όπως διαβάζουμε στη σχετική ανταπόκριση «ενώ οι άλλοι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πέρναγαν καλά μαζί με τη συνοδεία τους με φαγητό και ζεστά ρούχα, ο Βαρουφάκης εθεάθη σχεδόν παντού μόνος του, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια ή συνοδούς ασφαλείας».

Μετά το ανελέητο σφυροκόπημα των εταίρων, ο Βαρουφάκης φόρεσε το γνωστό δερμάτινο ημίπαλτο με την κόκκινη γραμμή και ξεχύθηκε στους σκοτεινούς δρόμους (προφανώς στη Λεττονίας δεν έχει ακόμα φτάσει ο ηλεκτρισμός). Μάλιστα, δεν χρειάστηκε καν να σηκώσει το γιακά του πέτσινου, αφού αυτός είναι μονίμως σηκωμένος.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στον εγχώριο έγκυρο ηλεκτρονικό Τύπο, ο Βαρουφάκης δεν ήταν διόλου μελαγχολικός. Εκτός ξενοδοχείου συνάντησε τους Έλληνες συνεργάτες του και μαζί έφαγαν και ήπιαν. Επιπλέον, ο υπουργός δεν πήγε στο δείπνο γιατί απλώς βαριόταν! (Λες και το δικαίωμα στην πλήξη είναι προνόμιο του απλού λαού, όχι όμως των υπουργών.)

Ανελέητη κριτική άσκησε στον υπουργό που ξεπόρτισε ο Κώστας Χαρδαβέλλας από το Real FM, τονίζοντας ότι ο Βαρουφάκης «φέρθηκε σαν Γιάνης με ένα “ν” ενώ έπρεπε να παραστεί στο δείπνο σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας». Γιατί; Γιατί εκεί συζητιούνται τα πιο «ζουμερά» πράγματα, ζουμερά σαν το σολομό και το λαβράκι και τα θαλασσινά εδέσματα που περιλάμβανε το μενού του υπουργικού δείπνου.

Την κοπάνα Βαρουφάκη καυτηρίασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για «γελοίο υπουργό». Μόνο που στην πραγματικότητα γελοίος είναι όλος αυτός ο ντόρος που ξεκίνησε από το Ρόιτερς, αλλά γιγαντώθηκε ενός Ελλάδας.

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ θα πρόσθετε τις δικές του κατασκοπευτικές και σέξι πινελιές. Ίσως στους σκοτεινούς δρόμους της Ρίγας, μια δίμετρη καλλονή να σκόνταφτε δήθεν κατά λάθος πάνω στον υπουργό. Όμως δεν θα ήταν μια αθώα Λεττονή, αλλά μια πρακτόρισσα του γνωστού λόμπι της δραχμής. Και μόνο ο γνωστός αυστριακός πρίγκιπας (και υπερπράκτορας) Μάλκο Λίνγκε θ’ αποκάλυπτε τη συνωμοσία των σκοτεινών κύκλων που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το ευρπαϊκό οικοδόμημα.

Ας σοβαρευτούμε. Γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση (και διά του κ. Βαρουφάκη) στους Ευρωπαίους δανειστές, οι «κόκκινες γραμμές» εξαφανίζονται (μένουν μόνο στο γιακά) και τα σοβαρά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ (ούτε καν τα παραπολιτικά σχόλια) ασχολούνται με τον νυχτερινό περίπατο του Έλληνα υπουργού στη Ρίγα.

Μ.Τ

Απάντηση