Βαρουφάκης: Παραιτούμαι γιατί οι εταίροι «θα εκτιμούσαν» την απουσία μου

 

Αντί για exit της Ελλάδας, exit του Βαρουφάκη!
Θεαματική υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα

Σαν βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί η είδηση για την παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Από τη σχετική ανακοίνωση του τέως υπουργού, προκύπτει ότι οι εταίροι έθεσαν με τη μορφή τελεσιγράφου τον όρο «έξω ο Βαρουφάκης, αν θέλετε συμφωνία». Και ο Αλ. Τσίπρας το δέχτηκε, κρίνοντας ότι «ίσως [αυτό] βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας». Πρόκειται για ολοφάνερη υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα, μια υποχώρηση που φαινομενικά έχει σχέση με την τακτική, όμως είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί στρατηγικού χαρακτήρα υποχώρηση. Και η λέξη-κλειδί είναι το «ίσως».

Είναι η πρώτη ψυχρολουσία που δέχεται ο ελληνικός λαός μετά τη μεγάλη νίκη του ΟΧΙ. Και μάλλον θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο Σόιμπλε, το διευθυντήριο των Βρυξελλών, το ιερατείο των τραπεζών νίκησαν; Νίκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης που εδώ και καιρό ζητούσε την κεφαλή του Βαρουφάκη επί πίνακι;

Με την καρατόμησή του από τη θέση του υπουργού, ο Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα καθώς αποφεύγει τη φθορά της συμμετοχής του σε μια θλιβερή συμφωνία…

Ας δούμε όμως και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα. Και να αναλογιστεί κανείς ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το 70% των όρων του μνημονίου! (Στις μέρες που ακολούθησαν, το ποσοστό ανέβηκε.) Και παρόλα αυτά, ξηλώθηκε!

Έχουμε την υποψία ότι θα επαναληφθεί το μοντέλο Στιβ Τζομπς. Μετά το θάνατο του ιδρυτή της Apple, για κάθε στραβοτιμονιά που έκανε η εταιρεία, για κάθε μικρή ή μεγάλη ήττα της, η στερεότυπη φράση των οπαδών της ήταν «ο Στιβ Τζομπς ΔΕΝ θα το δεχόταν ΠΟΤΕ αυτό». Έτσι και τώρα, οι εν Ελλάδι βαρουφακικοί θα μπορούν να λένε «ο Βαρουφάκης δεν θα το δεχόταν ποτέ αυτό»…

Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξιες θα είναι ραγδαίες και πιθανότατα δραματικές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Απάντηση