Υπάνθρωποι είστε και φαίνεστε

 

Τρισάθλιους και υπάνθρωπους χαρακτήρισε μέσα στη βουλή τους μετανάστες η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, γνωστή και ως η «κυρία αρχηγού».  προδίδοντας έτσι και τις ιδεολογικές της καταβολές. Ο όρος αυτός (Untermenschen)  ταυτίστηκε με το τρίτο Ράιχ (αν και είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα) και αποτελεί κεντρικό βραχίονα της ναζιστικής ιδεολογίας για να περιγράψει τις «κατώτερες ράτσες» τις μάζες από την Ανατολή που περιλαμβάνουν εκτός από τους τρισκατάρατους Εβραίους, τους Ρώσους, τους  Πολωνούς, τους Σλάβους, (μερικώς) τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους.  Στην κατηγορία αυτή οι ναζί περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και τους ομοφυλόφιλους, τις εκδιδόμενες γυναίκες, τους ζητιάνους, τους ανάπηρους (πνευματικά και σωματικά) κλπ.

Ο Χίτλερ είχε τότε εξαιρέσει τους Έλληνες από την κατηγορία αυτή,  επειδή αυτό εξυπηρετούσε τη ναζιστική θεωρία για την εξέλιξη του λευκού ανθρώπου και την οικειοποίηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αντιμετωπίζουν ως υπάνθρωπο τον ίδιο τον εργαζόμενο άνθρωπο καθώς του αφαιρούν την πρόσβαση σε στοιχειώδη δικαιώματα και βασικά αγαθά του ανθρώπινου πολιτισμού.

Απάντηση