«Κύμα» απλήρωτης εργασίας στη συναυλία των Depeche Mode
Το διάσημο βρετανικό συγκρότημα Depeche Mode επισκέπτεται για 6η φορά την Ελλάδα και εμφανίζεται την Τετάρτη 17 Μαϊου στη Μαλακάσα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους.
Ως εδώ καλά. Τα εισιτήρια γενικής εισόδου της συναυλίας των D.M στις 17.05.2017 στο TerraVibe θα κοστίζουν στο ταμείο 42 ευρώ.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών στη σελίδα του Rockwave Festival: «Όποιος θέλει να ζήσει την εμπειρία της μεγάλης συναυλίας των Depeche Mode και να συμμετάσχει ως εθελοντής μπορεί να στείλει μέιλ με στοιχεία επικοινωνία. Be a part of it!»
Με άλλα λόγια οι διοργανωτές αξιοποιούν τη δημοφιλία του βρετανικού συγκροτήματος για να μειώσουν το κόστος της παραγωγής. Ζητάνε απλήρωτη εργασία με τη μορφή του εθελοντισμού ή αλλιώς με καρότο την παρακολούθηση της συναυλίας δωρεάν. Είναι γνωστό ότι ο συναυλιακός χώρος βρίσκεται σε κρίση. Αλλά πόσο είναι σωστό αυτή η κρίση να αντιμετωπίζεται με μορφές απλήρωτης εργασίας;
όταν το «τσάμπα εργάτης» μασκαρευεται σαν «εμπειρία παρακολούθησης συναυλίας» pic.twitter.com/5D5LuemGQ6
— κομπλεξιKabouro (@Mikrokabouro) 10 Μαΐου 2017
Δεν πρόκειται ασφαλώς για μια νέα πρακτική, ούτε αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Όπως έχει ειπωθεί σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας: «Εφόσον οι άνθρωποι που θα εργαστούν δωρεάν είναι ικανοποιημένοι από τη συμφωνία και οι διοργανωτές το ίδιο, πού είναι το κακό;» Το πρόβλημα φυσικά βρίσκεται στην ηθική πλευρά. Εφόσον πρόκειται για μια εμπορική εκδήλωση με σκοπό το κέρδος και όχι για μια φιλανθρωπική παράσταση, σε τι βαθμό δικαιούνται οι διοργανωτές να ζητάνε από ανθρώπους να εργαστούν δωρεάν; Αυτές οι πρακτικές λειτουργούν, εκτός των άλλων, και ως μοχλός και για τη συμπίεση των αμοιβών των υπολοίπων.
Θα είχε ενδιαφέρον να δουμε ποια είναι η στάση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αφιερώνουμε στους διοργανωτές της συναυλίας την επιτυχία των Depeche Mode «Master and Servant» (αφέντης και δούλος)