Εκλογές χωρίς ντιμπέιτ, Ηappy Meal χωρίς παιχνιδάκι

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι και αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς να προηγηθεί debate. Οι εξελίξεις ή μάλλον οι προτιμήσεις των δύο πρώτων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστές. Αυτό που δεν είναι ακόμα σαφές είναι η απάντηση στο ερώτημα “τις φταίει;” ή, για την ακρίβεια, “ποιος φοβάται το debate;”

Ενώ και τα δύο κόμματα φαίνεται να συμφωνούν ότι ο “καταλληλότερος” για να παρουσιάσει το debate είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, η ΝΔ αρνείται να προστεθεί και μια “ξανθιά αγαπημένη Παναγιά” από την ΕΡΤ, η Έλλη Στάη, που επίσης έχει αποδείξει τις ικανότητές της σε τέτοιου είδους τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Πέρα από τις προφάσεις όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί την ματαίωση της τηλεμαχίας καθώς οι συγκρίσεις σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ευνοϊκές για τον Α. Σαμαρά και το μνημόνιο που υπηρετεί.

To σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο debate αναμενόταν με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι όλα όσα έχουν προηγηθεί, παρόλο που εδώ και αρκετές εβδομάδες όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν αναρίθμητες ευκαιρίες να αναπτύξουν μέσα από την τηλεόραση τις θέσεις τους.

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τους όρους και τους συντελεστές του debate προοιωνίζεται και το κλίμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Όταν το σύστημα αδυνατεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών τηλεοπτικά άχυρα, κατανοούμε πόσο δύσκολο θα είναι το στήσιμο του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού.

Εκλογές χωρίς debate μοιάζει με Happy Meal, με παιδικό γεύμα στα Γκούντις χωρίς παιχνιδάκι στο κουτί, μόνο που αυτό το γεύμα είναι πολύ πιο κανιβαλικό απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Απάντηση