Unfollow: Ενοχλεί το περιεχόμενο, όχι το εξώφυλλο
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκε αυτομάτως το περιοδικό Unfollow με το προκλητικό εξώφυλλο του τρέχοντος τεύχους Μαρτίου, που εικονίζει μια παραποιημένη φωτογραφία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται βαριά τραυματισμένος στο πρόσωπο. Ο παραλληλισμός με το photoshop των συλληφθέντων για ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης είναι προφανής, ενώ το περιοδικό αφιερώνει το κεντρικό άρθρο του στο θέμα της σχέσης που έχουν τα βασανιστήρια της ΕΛΑΣ με τα «βασανιστήρια» της κυβερνητικής πολιτικής (το άρθρο υπογράφει ο υπεύθυνος σύνταξης του Unfollow, Αυγουστίνος Ζενάκος).
Κραδαίνοντας το εξώφυλλο του περιοδικού ο Γιάννης Μιχελάκης της ΝΔ το έφερε ως παράδειγμα ακραίας ενέργειας την οποία πρέπει να καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αστερίσκους. Μάλιστα, παραλλήλισε το γραφιστικό τόλμημα με «πυρπόληση εγκαταστάσεων επιχειρήσεων» και «πράξεις βίας που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας».
«Αναρωτιέμαι εισαγγελέας δεν υπάρχει;» είπε σε πανομοιότυπη πόζα κρατώντας το περιοδικό (στο οποίο έχει παραχωρήσει και συνέντευξη!) και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι σαν να λέει στον τρομοκράτη πήγαινε και σκότωσε τον Σαμαρά» όπως ανέλυσε εμβριθώς.
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης συνέχισε την επίθεση, διευρύνοντας το «μέτωπο» κατά όποιου αναδημοσιεύει το ευρηματικά και προκλητικό εξώφυλλο. Στο στόχαστρο βρέθηκε η ενημερωτική ιστοσελίδα periodista.gr για την οποία ο Γ. Μουρούτης έγραψε στο twitter ότι προχώρησε σε «ανάρτηση κατά του Πρωθυπουργού που χρήζει την παρέμβαση εισαγγελέα».
Όπως έγραψε αργότερα η συντάκτρια του περιοδικού, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, «αν στραπατσάρεται το πρόσωπο της δημοκρατίας όταν κρατικά όργανα βασανίζουν κρατούμενους, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει αυτή η δημοκρατία είναι να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη του συγκεκριμένου εξώφυλλου. Και να τρομάξει. Όχι για να μην ασκηθεί εις βάρος της βία. Αλλά για να πάψει να την ασκεί αυτή, με τον βαθιά αντισυνταγματικό τρόπο που την ασκεί».
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον τρόπο μετάδοσης του μηνύματος, όμως το θέμα δεν είναι αισθητικής φύσης. Ένας από τους στόχους της δημοσιογραφίας είναι να αφυπνίζει, να αποκαλύπτει, να διατυπώνει ευθαρσώς θέση και χωρίς περιστροφές άποψη. Το ίδιο το περιεχόμενο του Unfollow είναι αυτό που ενοχλεί, η αντιμνημονιακή του στάση και οι δημοσιογραφικές του επιτυχίες, όπως η αποκάλυψη των σκοτεινών δρόμων του λαθρεμπορίου πετρελαίου και τα εκκαθαριστικά φτώχειας που υποβάλουν στην εφορία οι μεγάλοι των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσο για τους Γιάννη Μιχελάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, αν πράγματι θεωρούσαν ανείπωτη πρόκληση και βάρβαρη προσβολή του αρχηγού τους το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, θα αρκούνταν να το περιγράψουν με λόγια. Δεν θα το φωτοτυπούσε σε έγχρωμη μεγέθυνση ο πρώτος, ούτε θα το αγόραζε για να το δείξει στην κάμερα ο δεύτερος. Επικοινωνιακό παιχνίδι λοιπόν παίζουν και οι ίδιοι.