Χρυσαυγίτες στην εξέδρα της παρέλασης: το ΠΑΣΟΚ είπε το ΟΧΙ για να μην το πει πρώτος ο λαός

Ποιος μαθητής, ποιος δημοκράτης, ποιος ανάπηρος πολέμου (από τους λιγοστούς που εξακολουθούν να ζουν) θα δεχόταν να παρελάσει την 28η Οκτωβρίου και να κλίνει με σεβασμό την κεφαλή προς την εξέδρα όπου θα στέκονται οι υμνητές του Χίτλερ;  Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θεώρησε απόλυτα φυσιολογικό να καλέσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην εξέδρα των επισήμων. Θα έχουν άδικο οι μαθητές να ρίξουν μούντζες και ζαρζαβατικά στους εκπροσώπους της πολιτείας;

Από το «έλα στην εκκλησία με το σκουλαρίκι σου» του Χριστόδουλου, φτάσαμε στο «έλα στην εξέδρα με τη σβάστικά σου».

Στην απόφασή του να καλέσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου επέμεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

«Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ» είπε ο κ. Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο Mega. «Η πολιτική μου δεν απέχει από τη δική σας· η οικογένεια μου πολέμησε το ’40 το γερμανικό στρατό. Όμως σεβόμαστε και πρέπει να σεβόμαστε το νόμο. Αν έχει υψηλά ποσοστά η ΧΑ, είναι γιατί δεν τηρούσαμε τους νόμους» τόνισε. Απαντώντας εξάλλου αν απηύθυνε την πρόσκληση στους βουλευτές της ΧΑ για εκλογικούς λόγους, τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές είναι σε επτά μήνες και δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Δεν θεωρώ ότι ένας περιφερειάρχης απενεχοποιεί τη ΧΑ αν κληθεί στην εξέδρα. Οφείλω ως περιφερειάρχης να καλέσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Δεν μπορεί να εφαρμόζονται α λα καρτ οι νόμοι από έναν περιφερειάρχη» σημείωσε.

Το θέμα δεν είναι ότι δεν έχει αποδειχτεί δικαστικά ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Η ΧΑ είναι φασιστική οργάνωση -και χωρίς απόφαση δικαστηρίου- και ως εκ τούτου δεν έχει καμία θέση στον εορτασμό της επετείου.

Και το ΠΑΣΟΚ, που μόλις πριν λίγες μέρες υπέγραψε τη μετατροπή του σε συνιστώσα της ΝΔ, ξύπνησε, ζητώντας την παραίτηση του Τζιτζικώστα «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη». Ο Σ. Κεδίκογλου, σε μια ανέξοδη επίδειξη αντιφασιστικού φρονήματος, χαρακτήρισε «γκάφα» την πρόσκληση του Τζιτζικώστα προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, τώρα δε θα λέμε ότι «το ΟΧΙ στους χρυσαυγίτες στην παρέλασε το είπε ο λαός», αλλά ότι «το είπε το ΠΑΣΟΚ», αφού η δημόσια έκθεση των χρυσαυγιτών την ημέρα της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα θα προκαλούσε μια τέτοια λαϊκή κατακραυγή που δε θα τη σήκωνε η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση μειοψηφίας. Η δημόσια παρουσία των χρυσαυγιτών στην εξέδρα θα προκαλούσε τέτοιο ξεσηκωμό που χαμένη τελικά δεν θα ήταν η ΧΑ, αλλά η ίδια η κυβέρνηση.

(Η φωτογραφία από παρέλαση μαθητών της Πάτρας στις μέρες των «Αγανακτισμένων» είναι της Φαύστας Φραντζή).

Απάντηση