Tουρκία: η δαιμονοποίηση του twitter και τα ψέματα της εξουσίας
«Του τουίτερ είναι χειρόερο από ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο βουλευτής Γιαλτσίμ Ακντογκάν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τα social media «μπελά». Όπως εξηγεί, η ζημιά που προκαλεί μια βόμβα έχει τα χρονικά και τα τοπικά όριά της, ενώ τα τουίτερ, που εξαπλώνονται με ταχύτητα αστραπής, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια κοινωνική αναταραχή.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι μέσω των τουίτερ διαδίδονται ψέματα και στήνονται προβοκάτσιες. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «και» αυτή τη διάσταση. Όμως τα πιο χονδροειδή ψέματα στην Τουρκία ειπώθηκαν από επίσημα χείλη -πιο επίσημα δεν γίνεται: ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι όταν ξέσπασε το κίνημα Occupy Wall Street, σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Αμέσως η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε με δελτίο τύπου αυτό τον ισχυρισμό. Είναι αλήθεια ότι τότε η αστυνομία χτύπησε αλύπητα, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις, όμως δεν υπήρχαν νεκροί.
Την Κυριακή ο Ερντογάν, μιλώντας στους οπαδούς του, είπε ότι διαδηλωτές εισέβαλαν σε ένα τζαμί στη συνοικία Ντολμαμπαχτσέ με παπούτσια και με τενεκάδια μπίρας στο χέρι! Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μια κατασκευασμένη “είδηση” που ήδη κυκλοφορούσε στην Τουρκία, με αποκλειστικό σκοπό να σοκάρει τους ευσεβείς μουσουλμάνους και να τους στρέψει ενάντια στους διαδηλωτές. Όπως γράφει ένας αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν εφαρμόζει το δόγμα «μην αφήνεις τα γεγονότα να σου χαλάνε μια βολική προκατάληψη». Κι εδώ τα γεγονότα διαψεύδουν πανηγυρικά τον Τούρκο πρωθυπουργό. Τη φήμη αυτή την είχε ήδη διαψεύσει ο μουεζίνης του τζαμού, ο Φουάτ Γιλντιμίρ, και το ίδιο είχε κάνει ο Σουλεϊμάν Γιουντούζ, ένας ισλαμιστής αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Υeni Safak, ο οποίος πήγε στο τζαμί για να δει με τα ίδια του τα μάτια τι είχε συμβεί…
Με άλλα λόγια, ναι μεν και μέσω του τουίτερ διαδίδονται ασύστατες φήμες, όμως το βραβείο του Ράδιο Αρβύλα το κερδίζει δικαιωματικά η εξουσία.