Τουρκία η χώρα της ζαρντινιέρας
Το διάρκειας 7 λεπτών βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση και το οποίο δείχνει καμιά 25αριά στρατιωτικούς δεμένους πισθάγκωνα, δαρμένους και εξευτελισμένους φέρνει στο νου μας τον «Μικρόκοσμος», το τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ:
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.
Βέβαια, ο Χικμέτ έγραψε τους στίχους αυτούς για έναν άνθρωπο που του φράξαν το δρόμο εκεί που βάδιζε και τον αλυσοδέσανε «μες τις Ινδίες, μέσα στην πόλη της Καλκούτας» στα χρόνια της αγγλικής αποικιοκρατίας. Δεν τους έγραψε για ακριβοπληρωμένους αξιωματικούς του στρατού χωμένους ώς τα μπούνια στις μυστικές υπηρεσίες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Ξέροντας τη δύναμη της εικόνας, ο Ερντογάν ζήτησε να προβληθεί αυτό το βίντεο με διπλό στόχο: να τρομοκρατήσει τους μη οπαδούς του εντός της Τουρκίας δείχνοντάς τους τι τους περιμένει αν με οποιοδήποτε τρόπο αντισταθούν στο μέλλον και (2) να δείξει ότι είναι ηγέτης με πυγμή και (3) να δείξει στη Δύση ότι δεν παίζει.
Όσο για τα σημάδια από ξυλοδαρμό στα πρόσωπα των συλληφθέντων, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι εκείνοι έπεσαν σε πολλές ζαρντινιέρες ή ότι σκόνταφταν κι έπεφταν διαδοχικά στην ίδια ζαρντινιέρα. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έδειξε φωτοσοπαρισμένες φωτογραφίες, αλλά βίντεο (μάλιστα συχνά η κάμερα ζουμάρει πάνω σε ένα μελανιασμένο μπράτσο) φανερώνει πολλά…
Μέχρι στιγμής χιλιάδες στρατιωτικοί και δικαστικοί έχουν συλληφθεί είτε επειδή συμμετείχαν άμεσα είτε επειδή γνώριζαν για το πραξικόπημα που το σχέδιό του ήταν μυστικό. Μα ένα μυστικό που το γνωρίζουν χιλιάδες άνθρωποι παύει να είναι μυστικό! Πώς συντάχθηκαν οι κατάλογοι των συλληφέντων; Από ομολογίες; Για πότε πρόλαβαν οι πραξικοπηματίες να καρφώσουν ο ένας τον άλλον; Με ανακρίσεις φαστ τρακ;
Οπως στη Σ.Αραβια ετσι και στην Τουρκια η ανθρώπινη ύπαρξη δεν εχει καμία αξία Στασιαστές στα «χερια» τ σουλτάνου pic.twitter.com/0BLC214xli
— Maria Denaxa (@mdenaxa) 16 Ιουλίου 2016
Ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN. «Γιατί να τους ταϊζουμε τους προδότες;» τον ρωτούν κι αυτός απειλεί (ή μάλλον εκβιάζει τη Δύση) περί επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ναι, και ο λαός απαίτησε να κλείσει η εφημερίδα «Ζαμάν» για να προστατευθεί η Δημοκρατία…
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η τύχη των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα αποκτά τεράστια σημασία. Η έκδοσή τους στην Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα περάσουν από «δίκαιη δίκη» στην οποία θα εξακριβωθεί ο βαθμός ενοχής τους και συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.
«Αποτελεί πρόκληση ότι η ελληνική κυβένρηση εξετάζει το αίτημα να δώσει άσυλο στους πραξικοπηματίες που πήραν ελικόπτερο και δραπέτευσαν στην Αλεξανδρούπολη. Την ώρα, που χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται στη μέγγενη της ρατσιστικής συμφωνίας Ερντογάν-ΕΕ είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο των πραξικοπηματιών της Τουρκίας», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. Δηλαδή πρέπει να παραδοθούν άμεσα χωρίς καν να εξεταστεί το αίτημα για άσυλο; Η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη το ελληνικό και διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο ενώ τελικά θα κάνει ό,τι της πουν οι φίλοι και σύμμαχοι. Προφανώς, αν εκδοθεί ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, θα εκδοθούν και οι «οκτώ». Όμως το να ζητάμε την παράδοσή τους στο στόμα του λύκου μάλλον δεν υπηρετεί την υπόθεση της Δημοκρατίας ούτε της Δικαιοσύνης.
Β.Π