Εμπορικά κέντρα ή εμπορικά τέρατα;

 

 

«Κόψτε τα δέντρα που μου κρύβουν το τσιμέντο», τραγουδούσε ο Χάρρυ Κλυνν πολλά χρόνια προτού η οικολογία γίνει της μόδας. Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, η κυβέρνηση Ερντογάν κόβει τα δέντρα για να χτιστεί άλλο ένα εμπορικό κέντρο -κι αυτή η σταγόνα στάθηκε αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Είναι αυτονόητο ότι το κίνημα Occupy Gezi ήταν η σπίθα που άναψε η πυρκαγιά και όχι η κύρια αιτία των λαϊκών κινητοποιήσεων, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλα εμπορικά κέντρα. Π.χ., στη σημερινή Χουριέτ φιλοξενούνται δηλώσεις του Murat Izci, ενός εμπειρογνώμονα στο λιανικό εμπόριο ο οποίος εξηγεί ότι υπάρχει κορεσμός σε εμπορικά κέντρα, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο ίδιος λέει ότι η ανάγκη μιας περιοχής για εμπορικά κέντρα καθορίζεται από την αναλογία της συνολικής επιφάνειας των malls ανά 1.000 κατοίκους. Σήμερα η αναλογία αυτή στην Τουρκία είναι 107 τετραγωνικά μέτρα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στην ΕΕ είναι περίπου 250 τ.μ. Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια στην Τουρκία. «Υπάρχουν πάρα πολλά εμπορικά κέντρα, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Π.χ., η έκταση που αναλογεί σε 1.000 κατοίκους στο Μπακιρκόι, μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, είναι 1.800 τ.μ. ανά κάτοικο, περίπου 8 φορές ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», γράφει η Χουριέτ.

Το 2000 υπήρχαν μόνο 46 εμπορικά κέντρα στην Τουρκία, ενώ σήμερα υπάρχουν 299. Μέχρι το 2015 έχει προγραμματιστεί η ανέγερση περίπου 100 νέων εμπορικών κέντρων, από τα οποία το 80% θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Όμως η ζήτηση για εμπορικά κέντρα διαρκώς μειώνεται: 24 εμπορικά κέντρα έκλεισαν τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία λόγω μειωμένης πελατείας και, κατά συνέπεια, μειωμένης ζήτησης από καταστηματάρχες. Από αυτά, οποία 11 ήταν στην Κωνσνταντινούπολη και τα 4 στην Άγκυρα.

 

Απάντηση