Συνέντευξη Τσίπρα: Αντικατάσταση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης

Υπερψηφίζει την πρόταση του ΚΚΕ παρά τις επιμέρους διαφωνίες

Σε συνέντευξη του στη σημερινή Real News ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει το Μνημόνιο ή όχι.   Όσον αφορά το Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει –για άλλη μια φορά- να χρησιμοποιήσει τον όρο μονομερής καταγγελία, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα  Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης και επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης.  Αυτή η θέση για αρκετούς δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ισχυρίζεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Μνημόνιο αποτελεί τον πυρήνα της δανειακής σύμβασης με την τρόικα και είναι ουσιαστικά αδύνατον να διαχωριστεί από αυτήν. Ακόμα στη συνέντευξη δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα της συνολικής αναδιαπραγμάτευσης ή μερικής διαγραφής του χρέους που επίσης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού «πακέτου».

Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι συνεχίζουμε  (ως χώρα) την πορεία προς την καταστροφή και γίνεται όλο πιο δύσκολο να γυρίσουμε πίσω ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι οι οι ίδιοι άνθρωποι που πρωί μεσημέρι βράδυ, ορκίζονται στο ευρώ, θα είναι αυτοί που σύντομα θα μας παρουσιάσουν την επιστροφή στη δραχμή ως εθνική επιτυχία. Επαναλαμβάνει πως σωτηρία για το ευρώ θα ήταν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.  Για ακόμα μια φορά ωστόσο αποφεύγει να αναφερθεί πως μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο και για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει επί της αρχής παρά τις επιμέρους διαφωνίες την πρόταση νόμου που δημοσιοποίησε το ΚΚΕ για «κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων – καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων». Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύριος λόγος που το ΚΚΕ κατέθεσε αυτή την πρόταση είναι για να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαλύψει τη συμμόρφωση του στο σύστημα. Η υπερψήφιση της πρότασης από το ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια θετική κίνηση καλής θέλησης στην κατεύθυνση της κοινής δράσης της Αριστεράς.  Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα «Αν αυτή η πρόταση αποτελεί ένδειξη αλλαγής γραμμής, τη καλωσορίζουμε. Φοβάμαι όμως ότι είναι απλά μια κίνηση τακτικής. Ο χρόνος θα δείξει»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο left.gr

One thought on “Συνέντευξη Τσίπρα: Αντικατάσταση του Μνημονίου, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: