Έλληνας Μελανσόν ή Ολανδρέου;

Στην αίθουσα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης παραχώρησαν χθες από κοινού συνέντευξη Τύπου Τσίπρας, Μελανσόν και Πιερ Λοράν – εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  Συνολικά 70 δημοσιογράφοι ήταν εκεί, από ολόκληρη την Ευρώπη, οι εικονολήπτες είχαν ανεβεί πάνω στα τραπέζια. «Κοιτάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, καταλαβαινόμαστε. Εχουμε τις ίδιες φιλοδοξίες και τις ίδιες δυσκολίες», είχε φροντίσει να διαμηνύσει μέσω twitter ο Μελανσόν. Οση ώρα μιλούσε ο Τσίπρας, ο γάλλος ομόλογός του δεν έπαψε να συγκατανεύει. Κι όταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παράφρασε τον Φρανσουά Ολάντ και την ομιλία που αυτός είχε εκφωνήσει προεκλογικά στις 23 Ιανουαρίου, στο Μπουρζέ, αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό κόσμο («Ο εχθρός μας δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει κόμμα• και εντούτοις είναι αυτός που κυβερνά!»), δεν απέφυγε ένα χαμόγελο.

«Μελανσόν και Τσίπρας, ριζοσπαστικά δικοί σας», τιτλοφορούσε η «Liberation» (που δημοσίευσε χθες ολοσέλιδη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ) το ρεπορτάζ της για τη «δημόσια συνεδρίαση» που ακολούθησε και στην οποία παρέστησαν οι δύο ηγέτες, μαζί και 200-300 ακόμα άτομα, σε μια πλατεία πλάι στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Οι Γάλλοι μιλούσαν για «Έλληνα Μελανσόν»   ο οποίος άσκησε κριτική στον Ολάντ ότι είναι μεν  δικαίωμά του να σέβεται το πρωτόκολλο, ωστόσο τον κάλεσε να διευκρινίσει αν θα τηρήσει μετεκλογικά τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις ή αν θα μετατραπεί σε «Ολανδρέου» της Γαλλίας.

One thought on “Έλληνας Μελανσόν ή Ολανδρέου;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: