Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες εκτός αν…

 

«Πατριωτικό δημοκρατικό κάλεσμα» για την ευρύτατη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης του Αλέξη Τσίπρα, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στον δημοσιογράφο Σπύρο Κάραλη. Στη συνέντευξη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει πια για «κατάργηση του Μνημονίου» αλλά για ένα ανορθωτικό πρόγραμμα «απαλλαγής από το Μνημόνιο» ή αλλιώς «πολιτική απαλλαγής» από αυτό.   Το πρόγραμμα που προτείνει είναι επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και «πάγωμα» στην αποπληρωμή των τόκων.  Επαναλαμβάνει ότι «δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες εκτός αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές».  Δηλώνει ωστόσο ότι αν από την πλευρά της τρόικας δεν γίνει δεκτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής με ότι αυτό συνεπάγεται.  Λέει στον κόσμο να μην περιμένει οι μισθοί και οι συντάξεις να επανέλθουν άμεσα στα προ μνημονίου επίπεδα αλλά δεσμεύεται για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων. 

Δηλώνει πως αυτό που χρειάζεται είναι η ευρύτατη δυνατή πατριωτική, δημοκρατική συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμμέσως πλην σαφώς απευθύνεται κυρίως στη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι δεν έχει στόχο να παρέμβει στα εσωτερικά δυνάμεων που βρίσκονται μπλεγμένες σε πολιτικές αντιφάσεις αλλά την καλεί (χωρίς να την αναφέρει) να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο «πατριωτικό  δημοκρατικό προσκλητήριο» που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει δογματική την αντίληψη: «η Ευρώπη δεν μετασχηματίζεται». Υποστηρίζει ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη (εννοεί την ΕΕ) μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και πως η πολιτική αυτονόμηση της Ελλάδας θα φέρει φαινόμενο ντόμινο εξελίξεων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ  και που προφανώς θεωρεί θα τις αναγκάσει να προβούν σε παραχωρήσεις.

Για το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών μιλάει για μια διαδικασία μετάβασης η οποία θα συζητηθεί στο συνέδριο που ξεκινάει την Τετάρτη με συντροφικότητα αλλά και «απόλυτο σεβασμό» στην άποψη της πλειοψηφίας της βάσης και δηλώνει βέβαιος ότι όλες οι πλευρές θα σεβαστούν τελικά τις αποφάσεις του συνεδρίου. 

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

-κ. Πρόεδρε, μετά  τη νέα δικομματική συγκυβέρνηση που προέκυψε από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ,  διαμηνύετε σε όλους τους τόνους ότι οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες. Από που προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;

Θα πρέπει να σημειώσει κανείς, ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν ανασχηματίστηκε. Έπεσε. Έπεσε εξ’ αιτίας της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε για το μαύρο στην ΕΡΤ, και της επιλογής της να πετάξει σε μια νύχτα 2000 ανθρώπους στο δρόμο, ικανοποιώντας την επιθυμία της τρόικα για ανθρωποθυσίες.

Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με πολύ πιο αδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη, με σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις και με την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής χωρίς αντίκρισμα. Η στήριξη της κ. Μέρκελ και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ δεν θα αποδειχτεί αρκετή για να τους στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση. Αφού ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε το βήμα της ηρωικής πλην τίμιας εξόδου προς τη κάλπη και αναγκάστηκε να χρεωθεί ως συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να έχει – και μάλιστα σύντομα- το τέλος του κ. Παπανδρέου.

– Κατηγορείτε τη ΝΔ και  προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ότι φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά και πως υιοθετεί στον τρόπο που πολιτεύεται και κυβερνά πολλές από  τις θέσεις αυτού του χώρου. Είχαμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο  κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή;

Θα το θεωρούσα βέβαιο αν τους έβγαιναν τα κουκιά. Το είπε και ο κ. Πολύδωρας, αλλά και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Μπαλτάκος και  Φαήλος Κρανιδιώτης. Δυστυχώς, η ηγεσία Σαμαρά έχει πάει την κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στον μετεμφυλιακό της εαυτό, παρά στη ΝΔ της μεταπολίτευσης. Ελπίζω, όμως, ότι ο δημοκρατικός κόσμος και τα δημοκρατικά στελέχη που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και θα εκφραστούν ανοιχτά.

-Ο κ. Βορίδης, ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο,  μιλώντας  πρόσφατα στο συνέδριο της ΝΔ απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη για όσα τώρα βιώνει η χώρα σε ένα και μόνον  πρόσωπο, στον Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τους υπεύθυνους της κρίσης, όσους  έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Αλλά και για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι η ομιλία του κ. Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ δεν αφορούσε το σήμερα, αλλά τη μετά Σαμαρά περίοδο στη δεξιά πολυκατοικία. Είναι φανερό ότι έχει βλέψεις να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο συσπειρώνοντας το πιο δεξιό τμήμα της δεξιάς. Από πολιτικής άποψης βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτιών της κρίσης. Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του 80, αφήνοντας απέξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και την θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών, -τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας. Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτιών. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος του ήταν η περίοδος της αλλαγής, δηλαδή η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που κάνει η αριστερά για εκείνη την εποχή, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ότι τότε τελείωσε ουσιαστικά ο εμφύλιος και σταμάτησε ο φόβος του χωροφύλακα και του φακελώματος. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ήδη ώριμες, και αυτό το πιστώνουμε και στη μεταπολιτευτική θητεία του Κ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζω απλώς ότι ο κ. Βορίδης τότε ήταν μαζί με τον Μιχαλολιάκο σε έναν νεοφασιστικό πολιτικό χώρο που θεωρούσε τη Νέα Δημοκρατία ελεγχόμενη από τους κομμουνιστές, τον Καραμανλή προδότη, τον Παπανδρέου πράκτορα των Εβραίων, και οργάνωνε επιθέσεις με τσεκούρια. Είναι λογικό, λοιπόν, να κρατά κατάλοιπα και συμπλέγματα από εκείνη την εποχή.

-Έχετε δηλώσει, ότι λόγω της  δραματικής κατάστασης  στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτείται πρόγραμμα εκατό πρώτων ωρών και όχι εκατό ημερών. Σε ποια προγραμματικά σημεία θα δεσμευόσαστε άμεσα, αυτές τις εκατό πρώτες ώρες ως πρωθυπουργός εσείς προσωπικά και το κόμμα σας ως κυβέρνηση, απέναντι στο ελληνικό λαό που έχει υποφέρει αρκετά; Λόγου χάρη θα επαναφέρετε άμεσα ή σταδιακά μισθούς και συντάξεις στα προ μνημονίου επίπεδα; Και  από πού θα αντλήσετε τους πόρους.

Όταν καταστρέφεται η χώρα, είναι πολύ δύσκολο να ανασυγκροτήσεις τα χαλάσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό η κοινωνία το γνωρίζει πολύ καλά. Και περιμένει από εμάς όχι να εξαλείψουμε τις επιπτώσεις μιας καταστροφικής πολιτικής τριών χρόνων μέσα σε 100 μέρες, αλλά να δεσμευτούμε πάνω σε έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν από την πρώτη στιγμή. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

-Με την ΕΡΤ ως κυβέρνηση τι θα κάνατε; Θα διατηρούσατε όλους τους εργαζόμενους; Αλλά και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς που η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους με αθρόες απολύσεις.

Δεν είπαμε ότι η ΕΡΤ δεν έχει προβλήματα. Την κακοδιαχειρίζονται, την δυσφημούν, την απαξιώνουν και την εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες. ΚΑΙ προφανώς έχει ανάγκη εξυγίανσης. Αλλά σημασία έχει ποιο είναι το σχέδιο. Αν θέλεις έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ανταγωνιστικό, ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και πρωτοπόρο δημοσιογραφικά, ή αν θέλεις ένα παραμάγαζο που θα κάνει την βρώμικη κυβερνητική δουλειά, αφήνοντας τον τηλεοπτικό χώρο στους ιδιώτες καναλάρχες. Το ίδιο συμβαίνει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αναγκαία αλλά γίνεται με σχέδιο. Η απαξίωση, η υποβάθμιση και τελικά οι μαζικές απολύσεις, εξυπηρετούν εντελώς διαφορετικούς στόχους.

-Αναφορικά με το Μνημόνιο  έχετε πει ότι θα διαπραγματευτείτε σκληρά με τους ξένους δανειστές και ότι κατά τη διάρκεια αυτών  των επαφών που θα έχετε είναι πιθανόν να δεχτεί η Ελλάδα ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς. Είστε προετοιμασμένοι  για κάθε πίεση ακόμη και ακραίους εκβιασμούς;

Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πιέσεις στη Μέρκελ θα ασκήσουν και άλλοι. Το τοπίο θα έχει αλλάξει ριζικά. Τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Και εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του λαού μας και του κοινού μέλλοντος των λαών της Ευρώπης.

-κ. Πρόεδρε αναφέρεστε σε λύση εντός της ευρωζώνης και αλλαγής των αντιλαϊκών πολιτικών  από την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, και μέσα και από ένα κοινό μέτωπο των λαών των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά του νότου που επίσης πλήττονται, από τη λιτότητα. Πιστεύετε αλήθεια ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η Ευρώπη, να γίνει πιο κοινωνική; Διότι πολλοί εκτιμούν – μεταξύ αυτών και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ότι πλέον η συγκεκριμένη Ευρώπη υπό την γερμανική ηγεμονία δεν μετασχηματίζεται.

Τυχόν επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα μετέτρεπε τους λαούς της Ευρώπης σε οικονομικούς ανταγωνιστές. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει αυτό το δογματικό: «η Ευρώπη δεν μετασχηματίζεται». Όλα μετασχηματίζονται, όλα ανατρέπονται, αν οι κοινωνίες αντισταθούν και αντιδράσουν πολιτικά, αν κλονίσουν τους συσχετισμούς δύναμης. Πολύ περισσότερο όταν το σύστημα με το οποίο οργανώθηκε η Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το γεγονός ότι τρομοκρατήθηκαν τόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αυτό ακριβώς δείχνει. Φοβήθηκαν πολιτική αυτονόμηση της Ελλάδας, φαινόμενο ντόμινο στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, πολιτικές εξελίξεις στις άλλες χώρες του Μνημονίου, νέες συμμαχίες, που θα άλλαζαν την ατζέντα. Ε, λοιπόν, αφού αυτό φοβούνται, αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε.

-Ποια θα είναι η στόχευσή σας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και με ποιo τρόπο θα χρηματοδοτήσετε το σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας; Πού θα βρείτε τα λεφτά;

Τα χρήματα που παίρνουμε από τα δάνεια της τρόικας δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών αλλά για να καλύψουν παλιότερα δάνεια και τις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Βρισκόμαστε με δυο λόγια σε έναν φαύλο κύκλο. Το χρέος μας τα τρία αυτά χρόνια πολλαπλασιάστηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, αντί να μειωθεί, παρά τις θυσίες του λαού μας. Με αυτή τη σύνθεση του χρέους είναι αδύνατη οποιαδήποτε απόπειρα ανόρθωσης της οικονομίας.

Γι’ αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και «πάγωμα» στην αποπληρωμή των τόκων. Μια τέτοια συμφωνία θα μας απάλλασσε, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, από την υποχρέωση καταβολής τόκων ύψους πάνω από 25διςευρώ. Δηλαδή θα απελευθερώναμε πόρους με τους οποίους θα μπορούσαμε και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη.

Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν, όμως, από τη πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από τη κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή, ώστε μετατραπεί σε δική τους αποικία χρέους, τότε είναι προφανές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω να πούμε αυτά που λέει ο κ. Στουρνάρας :‘Τι να κάνουμε; Το ταγκό θέλει δύο, τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι εμείς δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας το γνωρίζουν: Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας.

-Θα έχετε ακούσει να σας καταλογίζουν ότι έχετε τη συμπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ότι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν μελλοντική κυβέρνηση, στη σύγκρουση με τη Γερμανία. Θα ήθελα να το σχολιάσετε.

Επίσης, έχω ακούσει ότι μας χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος και μας υποστηρίζουν οι εξωγήινοι… Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την κρίση με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι η ΕΕ.

Στις ΗΠΑ επέλεξαν να τυπώσουν χρήμα, στην Ε.Ε. επέλεξαν τη λιτότητα και τα μνημόνια. Και χωρίς να συμφωνούμε πλήρως με τον τρόπο των ΗΠΑ, θεωρούμε ότι ο τρόπος της ΕΕ είναι απόλυτα καταστροφικός. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες συνωμοσίας και λαϊκισμοί της πεντάρας.

Η μόνη συμμαχία που μας ενδιαφέρει και για την οποία θα εργαστούμε πυρετωδώς, είναι η συμμαχία των λαών της Ευρώπης και ειδικότερα το Μέτωπο του Νότου ενάντια στα Μνημόνια.

– Μόλις γυρίσατε από τη Μόσχα όπου είχατε μεταβεί με την ιδιότητα του αντιπροέδρου  του ΚΕA και προγραμματίζετε ένα ακόμη ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα το Φθινόπωρο. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τα ενεργειακά της χώρας και περιοχής μας. Με αφορμή τη συμφωνία για τον ΤΑP ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση που κατηγορεί την κυβέρνηση για  «ενδοτισμό» και «πρόσδεση της Ελλάδας στα αμερικανικά συμφέροντα». Ως κυβέρνηση θα επανεξετάσετε τη συμφωνία για τον ΤΑP και γενικότερα τα ζητήματα των ενεργειακών αποθεμάτων  και των αγωγών;

Ακούστε. Εμείς δεν είμαστε ούτε με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε με τα ρωσικά συμφέροντα. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα ελληνικά συμφέροντα. Στη συμφωνία του ΤΑΡ  αναζητήσαμε με αγωνία να εντοπίσουμε τα οφέλη για την χώρα όχι από την επιλογή του ΤΑΡ, αλλά από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Δεν έχουμε αντίρρηση σε μια επιλογή στο βαθμό που απαντά στις ανάγκες ενός ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα. Όταν, όμως, οι επιλογές γίνονται με κριτήριο τις σχέσεις ενδοτικότητας με συγκεκριμένα πολυεθνικά συμφέροντα, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τους Ρώσους ή τους Αμερικανούς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον ΤΑΡ δεν υπάρχει ελληνική κρατική συμμετοχή, δεν υπάρχει φορολογία, δεν ισχύει η ελληνική νομοθεσία. Οι όροι της σύμβασης, που αφορούν τα τέλη διέλευσης, το ποιος θα πληρώσει τις απαλλοτριώσεις, και διάφορα άλλα σημαντικά θέματα, δεν έχουν δοθεί καν στην δημοσιότητα.

Αυτό που λέμε εμείς, λοιπόν, είναι ότι χρειάζεται πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που θα εξυπηρετεί πρώτα από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και κανενός άλλου.

-Πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται ότι έχει υποβαθμίσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες που θέτει. Ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα για τη χώρα στο γεωπολιτικό πεδίο, σε μια συγκυρία στην οποία  η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου  βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή;

Η αναταραχή στη Μεσόγειο κρύβει την αγωνία των λαών για αξιοπρεπή διαβίωση και πραγματική δημοκρατία. Και δεν είναι η Μεσόγειος μόνο. Σε πολλές χώρες του πλανήτη πια εκδηλώνονται μαζικές κινητοποιήσεις που αμφισβητούν τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και ζητάνε περισσότερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε στην αρχή μιας νέας μεγάλης ιστορικής περιόδου. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να βασίζεται στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ισότιμες ειρηνικές και φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να γίνει πολυδιάστατη και να αφορά τόσο τα βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ρωσία, όσο και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Λατινική Αμερική. Ωστόσο, επιμένουμε  στην αρχή της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού.

-Σας εγκαλούν επίσης -η κυβέρνηση- ότι αντιμάχεστε τις επενδύσεις, ότι τις διώχνετε. Και πώς δεν έχετε σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων διότι δεν είναι στην «κουλτούρα» της Αριστεράς. Πως εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάπτυξη; Μπορείτε να αναφέρετε, συγκεκριμένα, ένα παράδειγμα επενδυτικής πρωτοβουλίας που αποτυπώνει  την οπτική σας για την ανάπτυξη;

Επενδύσεις υπάρχουν και στον τρίτο κόσμο και στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους.

Όταν η επένδυση προϋποθέτει την καταστροφή μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλους, όπως η Χαλκιδική ή όταν προϋποθέτει εργοστάσια που θα καίνε σκουπίδια μέσα στις πόλεις, είμαστε προφανώς αντίθετοι, όπως αντίθετη είναι και η κάθε τοπική κοινωνία.

Όταν επένδυση θεωρείται το να έρθει κάποιος να αγοράσει το νερό, την ενέργεια ή άλλα βασικά αγαθά και να τα μετατρέψει σε κερδοφόρο εμπόρευμα, ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Όταν η στρατηγική για τις επενδύσεις βασίζεται στην μετατροπή της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, αφορολόγητη, με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ουσιαστική δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους, είμαστε επίσης αντίθετοι.

Από την άλλη, μας ενδιαφέρουν και σχεδιάζουμε επενδύσεις που θα δημιουργούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, θα φορολογούνται δίκαια, θα σέβονται το περιβάλλον και θα βασίζονται σε παραγωγικά πλεονεκτήματα μιας αναπτυγμένης χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο κάθε ανεπτυγμένης και κυρίαρχης χώρας.

Μέρος 2ο

-Σχετικά με την κυβέρνηση της Αριστεράς την οποία επικαλείσθε κάθε φορά που τίθεται η ερώτηση «πως θα  αποκτήσετε κυβερνητική πλειοψηφία». Στις τωρινές συνθήκες, όμως, φαίνεται σχεδόν ανέφικτη η πολιτική των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη, κυρίως, την άρνηση του ΚΚΕ, αλλά και άλλων, μικρότερων, αριστερών δυνάμεων. Πως θα γίνει πραγματικότητα η κυβέρνηση της Αριστεράς;

Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη για ενότητας της αριστεράς όχι μόνο για λόγους κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό πως στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα χρειάζεται να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή πατριωτική, δημοκρατική συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα ανορθωτικό πρόγραμμα απαλλαγής από το Μνημόνιο και ένα σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας. Κάποιοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν.

Εμείς συνεχίζουμε για τη μεγάλη ανατροπή και η κοινωνία το εκτιμά. Θεωρούμε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει τη μεγάλη ανατροπή, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και νέες αντιλήψεις. Αν η κοινωνία θέλει αυτήν την ενότητα, κανείς δεν θα αντέξει να πάει ενάντια σε αυτό το ρεύμα.

-Σε αυτόν τον συμμαχικό άξονα συμπεριλαμβάνονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, θα βλέπατε το κόμμα των πρώην συντρόφων σας να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση της Αριστεράς;

Εμείς πρωτίστως απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και του ζητάμε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική και πολιτική ισχυροποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δίκη του δύναμη, η δύναμη της χώρας στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Από εκεί και πέρα, έχουμε δηλώσει εκ των προτέρων ότι στην προσπάθεια αυτή θα δεχτούμε και θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και συνεργασία. Δεν έχουμε στόχο να παρέμβουμε στα εσωτερικά άλλων πολιτικών δυνάμεων, ειδικά όταν ακόμα βρίσκονται μπλεγμένες μέσα σε σοβαρότατες εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο πατριωτικό δημοκρατικό προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία από τη βαρβαρότητα και την ανάκτηση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Και αυτό το προσκλητήριο απευθύνεται σε  όλους όσους με ειλικρίνεια και συνέπεια υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

-Σχετικά με την κεντροαριστερά. Θεωρείτε ότι υπάρχει σήμερα κεντροαριστερά και ποιες δυνάμεις την αποτελούν; Και εάν αυτές οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς μπορούν να εκφραστούν μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι κεντροαριστεροί πολίτες είδαν τον όρο Κεντροαριστερά να χρησιμοποιείται για να υπηρετηθούν πολιτικές που συσσώρευσαν προβλήματα και χρέη στο δημόσιο και στους ιδιώτες. Ως εκ τούτου, αυτός ο όρος ποδοπατήθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση εκφράζει πλέον τις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών που στο παρελθόν δεν κατέτασσαν τους εαυτούς τους στην παραδοσιακή αριστερά. Με όλους αυτούς συμπορευόμαστε ήδη σε μια πολιτική απαλλαγής από το Μνημόνιο και εξόδου από την κρίση.

-Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά αντέχει και σε αρκετές προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι παράδοξο, εν μέσω αυτής της κρίσης που καθημερινά αγγίζει νέα τμήματα της κοινωνίας, η κυβερνώσα παράταξη  να διατηρεί σε γενικές γραμμές τη δύναμη της;  Μήπως, τελικά η κοινωνία πείθεται από την «ιστορία επιτυχίας» του κ. Σαμαρά;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα καθαρό διπολισμό και ταυτόχρονα μια καθολική διαφωνία με την πολιτική που εφαρμόζεται. Αυτή τη διαφωνία θα την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες οι οποίες δεν θα αργήσουν.

Σας θυμίζω ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά γύρω στο 7%. Τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα. Η αποτυχία του προγράμματος έχει σχεδόν ανοιχτά ομολογηθεί, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πιέζεται για νέα μέτρα. Η μεγάλη ιστορική ανατροπή είναι στο χέρι του ελληνικού λαού και δεν σταματάμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό.

-Ο  ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκτόξευση των ποσοστών του το 2012, σήμερα, ένα χρόνο μετά, διατηρεί μεν τα υψηλά ποσοστά, αλλά παρουσιάζει στασιμότητα. Που οφείλεται αυτό; Μήπως οι πολίτες δεν πείθονται από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος σας; Ή,  μήπως, είναι αλλού η εξήγηση, πιθανόν σε κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία;

Δεν θα έλεγα «στασιμότητα» το να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πρόθεση ψήφου γύρω στο 20% και εκτίμηση κοντά στο 30%, όταν πρόπερσι τέτοιον καιρό μας έδειχναν κάτω από 5%. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα ενδεικτικές και είναι τεράστιο το κομμάτι του κόσμου που αρνείται να απαντήσει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πιστέψει η κοινωνία ότι μπορεί να απαλλαγεί από το Μνημόνιο, να υπάρξει νέο κύμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας, να εκδηλωθεί ανοιχτά ο κόσμος.

Συντηρούν τεχνητά ένα κλίμα παθητικότητας και φόβου, το οποίο, όμως, όπως έδειξε η εμπειρία της ΕΡΤ, σαρώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ασφαλέστερη δημοσκόπηση είναι ο κόσμος, που εκδηλώνει ανοιχτά την θέλησή του να αγωνιστεί για ζωή και αξιοπρέπεια. Σε αυτό συμβάλλει και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει συστηματικά από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

-Την Τετάρτη αρχίζουν οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προσδοκάτε με δεδομένες τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του κόμματος σας, στα οργανωτικά, αλλά και στις πολιτικές θέσεις;

Διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν και είναι καλό να υπάρχουν. Δεν μας φοβίζουν οι διαφορετικές απόψεις. Αντίθετα, σε ένα δημοκρατικό κόμμα, τις θεωρούμε πλούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το μεγάλο βήμα. Μετασχηματίζεται από συμμαχικό σχήμα συνιστωσών σε ενιαίο φορέα των μελών του. Σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, μαζικό κόμμα της Αριστεράς, με πρόταση εξουσίας. Ένα κόμμα δημοκρατικό, πολυτασικό, με ξεκάθαρα αριστερά ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ένα κόμμα με στόχο την ιστορική ανατροπή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν φοβόμαστε, λοιπόν, την ουσιαστική και σε βάθος πολιτική συζήτηση και επομένως δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες και την διαφορετική άποψη. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, ξέρουμε να συνθέτουμε, ξέρουμε να προχωράμε με δημοκρατικό τρόπο και έτσι ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βγει από το Συνέδριο, θα είναι το κόμμα που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

-Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι συνιστώσες, που τώρα αντιδρούν στην αυτοδιάλυσή τους, εμμείνουν και μετά την απόφαση του Συνεδρίου και αρνηθούν την αυτοδιάλυση. Θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πως;

Η πορεία για την μετάβαση από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, δεν αποτελεί υπόθεση κλειστών ιερατείων ή συμφωνιών γύρω από στρογγυλά τραπέζια. Είναι πορεία συμφωνημένη και εγκεκριμένη από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία μετάβασης έχει συζητηθεί σε ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο στις οργανώσεις μας και θα τεθεί και υπό την έγκριση του Συνεδρίου.

Είμαι βέβαιος πως όλοι θα προσέλθουμε με διάθεση συντροφικότητας, σύνθεσης, αλλά και απεριόριστου σεβασμού στην άποψη των συνέδρων, δηλαδή της βάσης του κόμματος, και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

 

 

 

Απάντηση