Στις αυλές των τυράννων μιλάμε τη γλώσσα τους

Τι κι αν δεν την κατέχουμε τέλεια; Εξάλλου, και ο Γιωργάκης Παπανδρέου που σκεφτόταν αγγλικά και μιλούσε ελληνικά, είδαμε τι κατάφερε. Για να μην αναφέρουμε τον Βαρουφάκη, την εφήμερη λάμψη του οποίου θέλησε να μιμηθεί ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας στα αγγλικά με μια παλιά καραβάνα της διεθνούς πολιτικής, τον Μπιλ Κλίντον;

Και αν δεν κατάλαβε τι τον ρωτούσε ο Μπιλ κι έτσι απαντούσε άλλα αντ’ άλλων, φταίει η βαριά νότια προφορά του πολιτικού από το Άρκανσο, λένε πολλοί.

Γιατί δεν ζήτησε διερμηνέα; Γιατί ο Τσίπρας φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου παίχτη που θα καταστήσει την Ελλάδα «διεθνή επενδυτικό πόλο» όπου οι επενδυτές «θα αγοράσουν φτηνά και θα πουλάνε ακριβά», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κλίντον.

Στην αποψινή δεξίωση, στον Μεγάλο Χορό του Παλατιού, ο Αλέξης θα συναντηθεί με τον Ομπάμα και, χάρη στην Επιχείρηση Γοητεία, θα ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ρύθμιση του χρέους. Μόνο που η «γοητεία» αυτή δεν εκπορεύεται από το πλατύ χαμόγελο του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά από το «ναι σε όλα», επικυρωμένο πλέον και από την ψήφο του λαού.

Δεν έλειψαν τα κακεντρεχή σχόλια για την «αμηχανία» του Τσίπρα, όμως δεν θα συμμεριστούμε την ειρωνεία τους. Σίγουρα το «λέγειν» στα αγγλικά είναι ένα «άσετ», όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που αφότου έγινε πρωθυπουργός ξεφουρνίζει οικονομικούς όρους στην αγγλική γλώσσα, να τον καταλαβαίνουν οι αγγλοσπουδαγμένοι.

Μεγαλύτερο επαρχιωτισμό και καθυστέρηση φανερώνει η σπουδή του κ. Τσίπρα να αποδείξει ότι στέκεται με άνεση ενώπιον των επίγειων θεών (πρώην και νυν) παρά η έλλειψη κατανόησης κάποιας ερώτησης του Κλίντον.

Πάντως το ανάστημα ενός ηγέτη δεν κρίνεται από το πόσο καλά κατέχει τη γλώσσα της υπερδύναμης, αλλά από κάποια άλλα, πολύ πιο σοβαρά πραγματάκια.

 

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τα αγγλικά άλλων ηγετών της ευρωζώνης διαβάστε τη σχετική ανάρτηση στο MediA Oasis

Απάντηση