Τσίπρας στη Λιβαδειά: Δημοψήφισμα οι εκλογές

«Κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον αυτού του λαού και αυτού του τόπου» χαρακτήρισε σήμερα από τη Λιβαδειά όπου περιοδεύει τις ερχόμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» για να σταματήσει όπως είπε τον κατήφορο των μισθών και των συντάξεων, για να «ακυρώσει αμέσως το Μνημόνιο» και για να «επαναδιαπραγματευτεί τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης».

Από την επομένη της εκλογικής νίκης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα προχωρήσει στις εξής κινήσεις: Θα συγκροτήσει μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, θα βάλει τέλος στις στρατιές των συμβούλων που υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση και θα βάλει επίσης τέλος στο «πολιτικά απαράδεκτο και κοινωνικά προκλητικό φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων κομματικών διοικητών και εντεταλμένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου».

Οι σημαντικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Όλες και όλοι θα έχουν αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Θα προχωρήσει σε «ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως είπε, η διασφάλιση των πόρων για τα παραπάνω θα προέλθει από «τη ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών» από τη θέσπιση μιας «κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα», από «επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια» και από «την εξοικονόμηση πόρων από τις εξοπλιστικές δαπάνες».

Γίνεται φανερό από τις τελευταίες προεκλογικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το «αντιμνημονιακό πρόγραμμα» θα είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα εσωτερικών επιλογών και κινήσεων. Κάθε σκέψη για στάση πληρωμών του δημοσίου χρέους προς τους ξένους πιστωτές έχει απορριφθεί, ακόμη και ως «διαπραγματευτικού όπλου» όπως λεγόταν τελευταία. Και στη βάση αυτή, ακόμη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει εξηγήσεις στη βασική ερώτηση που θέτει το αστικό επιτελείο και όχι μόνο, με τι πόρους θα χρηματοδοτηθεί η κοινωνική αυτή πολιτική. Άλλωστε, αν υπολογίσει κανείς ότι πραγματικός στόχος της τρόικας δεν ήταν η «διάσωση της Ελλάδας από το χρέος» αλλά πρώτον, η διάσωση των τραπεζών και δεύτερον, η προώθηση αντεργατικών τομών που θα δώσουν ανάσα κερδοφορίας στις επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης, τότε η αναστολή των μνημονιακών μέτρων και της εσωτερικής υποτίμησης, θα φέρει αναπότρεπτα κόντρα με την τρόικα. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διευκρινιστεί.

Απάντηση