Συμμάχους στους Νέους Εργατικούς της Αγγλίας αναζητά ο Τσίπρας

Ως «ένα από τα λίγα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη με το οποίο μοιραζόμαστε πολλές κοινές θέσεις» περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τους Νέους Εργατικούς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην προοδευτική εφημερίδα New Statesman.

Αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας (ολόκληρη θα δημοσιευτεί τις προσεχείς ημέρες) όπου ξεχωρίζει η ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα θεωρεί συμμάχους τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ. Ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως απαντά, «ναι, υπό προϋποθέσεις» δίνοντας τον τίτλο στην συνέντευξη «Εντ Μίλιμπαντ, γίνε τολμηρός«.

New Statesman: Θα λέγατε ότι έχετε πολιτικούς συμμάχους στη Βρετανία;

Αλέξης Τσίπρας: Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δύο ομάδες του Εργατικού Κόμματος … Αποκόμισα την εντύπωση ότι το Εργατικό Κόμμα σήμερα βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας, ενώ εξελίσσεται διάλογος για τη λιτότητα, οπότε η Ελλάδα είναι γι’ αυτούς μια μελέτη περίπτωσης. Έχοντας υπόψη ότι κατά τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σήμερα οι Εργατικοί ανησυχούν σοβαρά σχετικά με ό,τι έχει συμβεί στην Ελλάδα και ειδικά με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ (το αδερφό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Εργατικών). Παρακολουθούν την κατάσταση στενά και τολμώ να πω ότι είναι από τα λίγα κόμματα εξουσίας με τα οποία μοιραζόμαστε πολλές κοινές θέσεις και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία.

New Statesman: Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρει κοινό έδαφος με τους Εργατικούς;

Αλ. Τσίπρας: Θα εξαρτηθεί από το πόσο τολμηρός ο Εντ Μίλιμπαντ προτίθεται να γίνει και ειδικά τη στιγμή που μετρά περισσότερο: Κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εκλογών όταν η πίεση από τα κατεστημένα ΜΜΕ και τους ολιγάρχες στη Βρετανία ξεκινήσουν να λένε γα τον «κόκκινο δράκο» που ήρθε να καταρρακώσει το Σίτι και να μας παρασύρει στον πληθωρισμό και τη φτώχεια. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την αντοχή του Μίλιμπαντ αλλά επίσης και από τις περιστάσεις κάτω υπό τις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η μάχη. Διότι αν οι εκλογές γίνουν το 2015, τα δύο αυτά χρόνια που μεσολαβούν θα είναι αποκαλύπτικά σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη.

Πηγή: New Statesman
Μετάφραση: mao.gr

Απάντηση