Διφορούμενες θέσεις του Αλ. Τσίπρα για το Μνημόνιο

Η κατάργηση του Μνημονίου δεν θα είναι μονόπρακτο, αν αποκρυπτογραφούμε σωστά τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα όπως τις εξέθεσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Μετά τις ασάφειες που δημιούργησε η πανσπερμία όρων για να περιγράψει τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «απονομιμοποίηση», «επαναδιαπραγμάτευση», «κατάργηση» κ.ά. τώρα ο επικεφαλής του κόμματος έδωσε έναν «οδικό χάρτη» πιο σαφή, ο οποίος όμως υποδηλώνει μια πρώτη τακτική υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις.

«Ας το καταλάβουν, όμως: Το μνημόνιο είναι νεκρό γράμμα. Ό,τι και να κάνουν δε πρόκειται να το αναστήσουν», είπε στα στελέχη του Συνασπισμού. Προφανώς, για τον Αλέξη Τσίπρα το Μνημόνιο «πέθανε» στις εκλογές, με την ψήφο του ελληνικού λαού, ωστόσο αυτό είναι μάλλον ένα θεωρητικό ρητορικό σχήμα, που δικαιώνει και την κριτική που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, ότι η Κουμουνδούρου είναι «ήξεις αφήξεις» και στέκεται μόνο στην αντιμνημονιακή ψήφο. Η Αλέκα Παπαρήγα είπε τότε ότι προτίθεται να φέρει το ζήτημα του Μνημονίου στη Βουλή.

Παρακάτω πάντως ο Αλ. Τσίπρας έγινε λίγο πιο σαφής: «Ακυρώνουμε ένα ένα τα μνημονιακά μέτρα. Επαναδιαπραγματευόμαστε με τους δανειστές μας το χρέος». Η βαθμιαία ακύρωση μέτρων και παράλληλα η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, είναι δηλαδή η νέα συνταγή εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η ηγεσία της Κουμουνδούρου υπολογίζει πολλά στην πολιτική αλλαγή που συντελείται όπως εκτιμούν στην Ευρώπη. Έτσι επανέρχονται οι προτάσεις για απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέμα που έθεσε στη συζήτηση ο νέος Γάλλος προεδρος, Φρανσουά Ολλάντ.

Εκλογικός στόχος πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε ο επικεφαλής του είναι η πρωτιά στις εκλογές, «η καθαρή νίκη» όπως είπε χαρακτηριστικά.

One thought on “Διφορούμενες θέσεις του Αλ. Τσίπρα για το Μνημόνιο

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: