Τσίπρας: Υπέρ εκπαιδευτικών, κατά συνιστωσών

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο σταθμό Στο Κόκκινο και στον διευθυντή του, Κώστα Αρβανίτη. Σε ερώτηση για την απεργία των καθηγητών και την επιστράτευση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η αίσθηση της αλαζονείας είναι αυτή που θα οδηγήσει αυτήν την κυβέρνηση στον όλεθρο» και εκτίμησε ότι «μπορεί τώρα να αισθάνεται ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτουργεί υπέρ της, αλλά έχει όρια».

Ως προς τη μορφή πάλης που επέλεξε η ΟΛΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός: «Υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους, είναι δίκαια», είπε και απλώς συμπλήρωσε χωρίς να πάρει θέση ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να καθορίζουν τον τρόπο πάλης. Δεν θα υποδείξουμε εμείς. Στηρίζουμε τα αιτήματά τους». Χάριν σύγκρισης να θυμίσουμε πάντως ότι στην περίπτωση της απεργίας στο Μετρό, που κηρύχθηκε ομοίως παράνομη και επιστρατεύτηκαν οι απεργοί, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης με την παρουσία τους κιόλας στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Άρα μάλλον υπεκφυγή συνιστά η δήλωση «δεν εμπλεκόμαστε στη μορφή πάλης».

Σχολιάζοντας τα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε αυτό που την προηγούμενη εβδομάδα με δύο συνεντεύξεις του εξήγγειλε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας: Επίκειται η αυτοδιάλυση του Συνασπισμού και η ένταξη των μελών του στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τρεις εναλλακτικές για τις συνιστώσες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ:

Α. Αυτοδιάλυση συνιστωσών και ένταξη στον ενιαίο φορέα των μελών τους ως φυσικά πρόσωπα.

Β. ΣΥΡΙΖΑ πολυτασικός φορέας, όσες συνιστώσες θέλουν να κρατήσουν την ιστορικότητά τους, να ενταχθούν ως τάσεις, ρεύματα και όχι ως κόμματα. Όχι διπλή ένταξη των μελών. «Αν κάποιοι θέλουν να έχουν διακριτή παρουσία, θα είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι εντός ΣΥΡΙΖΑ, του κοινού μας σπιτιού», είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Αν κάποιες συνιστώσες αισθάνονται ανέτοιμες, μπορούν να μείνουν ως παρατηρητές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αρκετές φορές πως «δεν εκβιάζει κανείς κανέναν», αν και είναι σαφές ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και πως με το «δίκαιο του ισχυρού» εν ισχύ, όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα θα μείνουν εκτός της …βάρκας. Έχει τη σημασία του μάλιστα ότι αυτή της την απόφαση, η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ την απέδωσε σε …»λαϊκή εντολή»: «Έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Δεν μπορούμε και να περιμένουμε το ραντεβού με την ιστορία, για το πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για τον καθένα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος έδωσε και μια είδηση, δηλώνοντας ότι θα προτείνει την κατάργηση των λιστών που ισχύουν από ιδρύσεων Συνασπισμού, τον τρόπο εκλογής δηλαδή μελών της Κεντρικής Επιτροπής μέσα από ομαδοποιήσεις.

Απάντηση