Τσίπρας: Είμαστε και ευρωσκεπτικιστές (εκτός από νοικοκυραίοι)

Το χαρτί του ευρωσκεπτικισμού παίζει μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας μια πολύ ριψοκίνδυνη ισορροπία: Αφενός μεταξύ του πάγιου ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κόμματος και αφετέρου του ογκούμενου κλίματος κατά του ευρώ και κατ’ επέκταση της ΕΕ που φούντωσε αρχικά στην Κύπρο για να εξαπλωθεί ραγδαία και στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση (από την Αννέτα Καββαδία) στη χτεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην πρωτοφανή για τα δεδομένα του πολιτικού αυτού χώρου εκτίμηση ότι «ο ευρωσκεπτικισμός πιστεύω θα είναι κάτι το οποίο θα γίνει απολύτως πλειοψηφικό, και δικαίως, το επόμενο διάστημα στην ελληνική κοινωνία», μια θέση πολύ κοντά στην αντίστοιχη εκτίμηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

Και συνέχισε αφήνοντας εμβρόντητα στελέχη της Κουμουνδούρου: «Εμείς πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμείς από την αρχή ήμασταν ευρωσκεπτικιστές. Ακριβώς επειδή ήμασταν οπαδοί της ιδέας του αληθινού  ευρωπαϊσμού, την αλληλεγγύης, της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης των κοινωνικών αναγκών και όχι της Ευρώπης των αγορών». Πρόκειται ασφαλώς για μια εξόφθαλμη παραχάραξη του αριστερού ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται σε όλη την ήπειρο και φυσικά στη χώρα μας, που συνειδητοποιεί τον ουτοπικό χαρακτήρα που έχει μια προσπάθεια εκ των έσω μεταβολής της δομής της ΕΕ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Η αναφορά αυτή είναι συνέχεια μιας δειλής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ από τον άκρατο φιλοευρωπαϊσμό των τελευταίων εκλογών, στη συμβιβαστική «γραμμή Μαζινό» των τάσεων του κόμματος, δηλ. τις διατυπώσεις της τελευταίας συνδιάσκεψης με τη φράση «ναι στο ευρώ, αλλά όχι πάση θυσία».

Όπως το έθεσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, «στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Κι όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία όπως μας λένε τώρα τελευταία. Ξέρετε τι υποκρύπτει αυτό το πάση θυσία; Δεν υποκρύπτει το πάση θυσία στο νόμισμα. Υποκρύπτει το πάση θυσία στο μνημόνιο. Το πάση θυσία σ’ αυτές τις πολιτικές».

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου όπως μεταδόθηκε από την ΕΤ1:

 

Απάντηση