Ένας άλλος Τσίπρας είναι εφικτός, λέει το «Βήμα»

Στο πλαίσιο της αρθρογραφίας «στο δρόμο προς τις κάλπες» το χθεσινό (19.01) φύλλο της εφημερίδας Το Βήμα δημοσίευσε ένα ολοσέλιδο κείμενο του διευθυντή της εφημερίδας Αντώνη Καρακούση με τίτλο «ο Ευρωπαίος κ. Τσίπρας». Το άρθρο δεν στερείται εσωτερικής πληροφόρησης, αν και είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο («ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, προσβλέπει, θεωρεί, έχει την πεποίθηση»). Είναι ολοφάνερο ότι το κείμενο αυτό κινείται στην κατεύθυνση «υπάρχει καλύτερος (πιο συστημικός) ΣΥΡΙΖΑ και τον θέλουμε».

Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις προσεχείς εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν να μοιάζει πλέον αναπόφευκτη, η αρθρογραφία αυτού του είδους αναμένεται να πυκνώσει και όχι μόνο στο Βήμα αλλά στο σύνολο σχεδόν του αστικού τύπου (πλην των βαμμένων γαλάζιων εντύπων).  Κείμενα που από τη μια επιχειρούν να προσεταιριστούν και να εκφράσουν με έναν τρόπο τις ανησυχίες των ψηφοφόρων που στρέφονται προς τα αριστερά βλέποντας τη ζωή τους να εξαθλιώνεται και από την άλλη να βάλουν χαλινάρι, να θέσουν ένα όριο σ’ αυτό τον «ριζοσπαστισμό» ώστε το όποιο κόκκινο χρώμα να μετατραπεί σε ένα ωραίο ουράνιο τόξο συγκυβέρνησης, ελεγχόμενο και χειραγωγήσιμο και όχι σε κάτι ανεξέλεγκτο και εν δυνάμει απειλητικό για το καθεστώς.
Το κείμενο επικεντρώνεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιζητεί νομιμοποίηση, συμμαχίες και αναγνωρισιμότητα εκτός Ελλάδας.  Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ΕΕ το «ευγενέστερο μεταπολεμικό οικοδόμημα στον κόσμο»!

Ιδού ένα μικρό δείγμα:
«Όσοι συνομιλούν μαζί του γνωρίζουν ότι δεν διανοείται στις παρούσες συνθήκες να σκεφθεί λύσεις για την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης. Αντιλαμβάνεται ότι αυτές θα έχουν τεράστιο κόστος και τις απορρίπτει κατηγορηματικά. Οι συνομιλητές του αντιλαμβάνονται επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αρνηθεί τις υποχρεώσεις της χώρας. Ούτε και απορρίπτει την ανάγκη η κυβέρνησή του να κινηθεί στη γραμμή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

Ο διευθυντής του Βήματος δείχνει να προκρίνει ως ρεαλιστική την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ενδέχεται να δημιουργήσει διαπραγματευτικές ευκαιρίες που θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην Ευρώπη. «Εκείνο που διεκδικεί [ο Αλέξης Τσίπρας] είναι την αποτίναξη του φόβου που αρκετοί καλλιεργούν απέναντι σε μια ριζοσπαστική αλλά και μαζί ρεαλιστική Αριστερά η οποία σε πρώτη φάση αρκείται στην αποτροπή της συντελούμενης κοινωνικής καταστροφής».
Με απλά λόγια το κείμενο λέει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, αρκεί αυτή η κυβέρνηση να μην αμφισβητεί το χρέος, τη λιτότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στην Κουμουνδούρου μάλλον θα τρίβουν κατευχαριστημένοι τα χεράκια τους μετά την «αναγνώριση» που τους προσφέρει αυτό το άρθρο που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Κι αν είμαι ΣΥΡΙΖΑ μη με φοβάσαι».

Υ.Γ. Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία, γελούν και τα μουστάκια του Τσίπρα και του Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβρη. «Ο Τσίπρας είναι αριστερός, αλλά μπορεί να διορθωθεί», είχε πει τότε ο Σουλτς.

Απάντηση