Τσίπρας στη ΔΕΘ: «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων»

Τη βεβαιότητα ότι «αν γίνονταν την Κυριακή εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα και με πλειοψηφία στη Βουλή» εξέφρασε επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τελείωσε πριν λίγο. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει το σημείο εκείνο που προσδιόρισε τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτοδυναμία ή χωρίς, ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα να μην αφορά μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Μίλησε για «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα στελεχωθεί από ικανούς, άξιους και έντιμους», ενώ σε πλήρη αντιδιοαστολή με τη μέχρι σήμερα ρητορική περί κυβερνήσεων «της Αριστεράς» ή «με κορμό την Αριστερά»,  έκανε λόγο για «διαστάσεις εθνικής σημασίας». Στο ίδιο πλαίσιο και σε σχετικές ερωτήσεις για το ποια πρόσωπα θα στηρίξει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μίλησε πάλι για «δημάρχους  με εντιμότητα, ικανότητα, ανιδιοτέλεια».

Περαιτέρω, ενδιαφέρον είχε το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα «στο δημοκρατικό κόσμο και τα δημοκρατικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας» με αφορμή την καλλιέργεια της θεωρίας των δύο άκρων. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι κίνητρο για αυτή τη θεωρία είναι μεταξύ άλλων «η κρυφή επιθυμία της ΝΔ για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή» και κάλεσε τους υποστηρικτές της ΝΔ με δημοκρατικές ευαισθησίες «να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τέτοια σενάρια».

Για το ζήτημα του χρέους, των δανείων κ.λπ. ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε επανειλημμένα, και από τις απαντήσεις που έδωσε ξεχωρίζει η αναφορά του ότι «δεν είναι επιλογή μας οι μονομερείς ενέργειες», παρόλο που υποστήριξε ταυτόχρονα τη γνωστή θέση για προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε ερώτηση για την αγοραπωλησία του «902», ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε «ηθικό θέμα», τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ πήρε μια συχνότητα με βάση την πολιτική του απήχηση και τώρα την έθεσε σε εμπορευματική λογική», την ίδια στιγμή που σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Κουτσούμπα, χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι «το ΚΚΕ βρίσκεται έξω από μια ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης».

Απάντηση