Πρετεντέρης και Τσίμας: ο κύριος Προφανώς και ο κύριος Όχι Βέβαια

Διαφωνούν για να συμφωνήσουν  ο Γ. Πρετεντέρης και ο Π. Τσίμας. Χαρακτηριστικό δείγμα δημοσιογραφικού θεάτρου είναι ο διάλογος στο δελτίο του Mega ανάμεσα στους δύο δημοσιογράφους με αφορμή το Φαρμακονήσι:

 ΤΣΙΜΑΣ: Απλώς λέω ότι θα έπρεπε να είχαμε δείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον εμείς πρώτοι, να μη χρειάζεται να μας το πουν απέξω να βρούμε την αλήθεια γι’ αυτή την υπόθεση γιατί είμαστε ήδη εκτεθειμένοι. Δεν είναι οι πρώτοι 12 αυτοί που πνίγονται. Έχουν πνιγεί 161 άνθρωποι τους τελευταίους 18 μήνες προσπαθώντας να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχουμε ένα βαρύ ποινικό μητρώο θέλω να πω, άρα θα πρέπει να είμαστε-

ΠΡΕΤ.: Γιατί; Από πού προκύπτει ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι;

ΤΣΙΜΑΣ: Δε λέω ότι είμαστε υπεύθυνοι αλλά στην πόρτα μας έχουν πνιγεί.

ΠΡΕΤ:  Άρα πώς έχουμε ποινικό μητρώο τότε.

ΤΣΙΜΑΣ:  Εχουνε πνιγεί στην πόρτα μας και σε ορισμένες περιπτώσεις…

ΠΡΕΤ.: Άρα ποινικό μητρώο δεν έχουμε.

ΤΣΙΜΑΣ: Όχι ποινικό μητρώο. Σβήσ’ την έκφραση. Έχουμε ένα πρόβλημα μεγάλο.

ΠΡΕΤ.: Εγώ δε δέχομαι ευθύνη της δικής μας πολιτείας για το αν έρχονται χιλιάδες οι οποίο καθ’ οδόν-

ΤΣΙΜΑΣ: Όχι βέβαια.

ΠΡΕΤ.: …μες στο Γενάρη μήνα έρχονται εδώ, παίρνουν τα παιδιά τους ανεβαίνουν σε μια βάρκα στο Αιγαίο και

ΤΣΙΜΑΣ: Όχι βέβαια

ΠΡΕΤ.: και ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ δε λέω ότι καλώς αλλ’ αυτό δε σημαίνει ότι..

ΤΣΙΜΑΣ: Και μάλιστα δεν έρχονται και μόνοι τους. Τους φέρνει ένας δουλέμπορος που τους έχει πάρει όλες τους τις οικονομίες για να τους φέρει εδώ.

ΠΡΕΤ.: Ακριβώς.

Δεν είναι υπεύθυνη η ελληνική πολιτεία όταν οι άνθρωποι μετά τα ’80 ή τα ’90 πεθαίνουν, όμως προφανώς ΕΙΝΑΙ υπεύθυνη όταν οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Δεν είναι υπεύθυνη όταν άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική ή νοθευμένη δόση, όμως προφανώς ΕΙΝΑΙ υπεύθυνη όταν υποχρηματοδοτεί ή κλείνει τις θεραπευτικές κοινότητες και τα κέντρα απεξάρτησης. Δεν είναι υπεύθυνη όταν ένας βαριά τραυματισμένος σε ένα νησί πεθαίνει επειδή λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορεί να προσγειωθεί εκεί ελικόπτερο, όμως προφανώς ΕΙΝΑΙ υπεύθυνη όταν το χειρουργείο στο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό επειδή δεν υπάρχει, π.χ., αναισθησιολόγος.

Δεν είναι υπεύθυνη η πολιτεία όταν μια βάρκα με μετανάστες ανατρέπεται λόγω της θαλασσοταραχής καταμεσής του Αιγαίου, όμως προφανώς ΕΙΝΑΙ υπεύθυνη όταν οι λιμενικοί αντί να διασώσουν τους θαλασσοπνιγμένους, τους στέλνουν κατευθείαν στο Χάρο, τους κάνουν μια πατητή να βουλιάξουν. Κι εδώ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ η Ελλάδα δεν έχει και τόσο λευκό ποινικό μητρώο, όταν 161 μετανάστες έχουν πνιγεί τους τελευταίους 18 μήνες και όπως αρχικά λέει ο Παύλος Τσίμας. Μόλις όμως ο Πρετεντέρης υπερασπίζεται τη λευκότητα του ποινικού μητρώου της πολιτείας, αμέσως ο Τσίμας τα μαζεύει και ζητά τη διαγραφή των λέξεων «ποινικό μητρώο» από τα πρακτικά. «Και βέβαια… και βέβαια», επαναλαμβάνει, στηρίζοντας το επιχείρημα του Πρετεντέρη. Ούτε καλό θέατρο δεν μπορούν να παίξουν αυτοί οι δύο.
Με λίγα λόγια, η ευθύνη της ελληνικής πολιτείας δεν είναι ότι οι 12 άνθρωποι πνίγηκαν επειδή βούλιαξε η βάρκα τους: η ευθύνη της έγκειται στο ότι οι μετανάστες πνίγηκαν μπροστά στα μάτια των λιμενικών που όχι μόνο δεν έκαναν ό,τι έπρεπε να τους σώσουν, αλλά τους έκαναν μια πατητή να βουλιάξουν. Υπάρχει κάποια διαφορά.  Και προτού καν γίνει έρευνα, προτού μιλήσουν οι διασωθέντες, οι δύο φωστήρες δημοσιογράφοι έχουν απαλλάξει το κράτος από κάθε ευθύνη: η μετανάστευση διαμέσου του Αιγαίου είναι ένα εξτρίμ σπορ με υψηλό βαθμό απωλειών.

 

Απάντηση