Το εν Ελλάδι “κόμμα Τραμπ”

Πόση εθνική αυτοπεποίθηση δείχνει ο θαυμασμός στην υπερδύναμη του πλανήτη;

Πόσο ελληνοκεντρικό είναι να αντιγράφει κανείς τις θέσεις ενός Αμερικανού προέδρου με λίγες μόλις ημέρες θητείας;

Οι εν Ελλάδι θαυμαστές του Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ασυγκράτητοι και έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Προέρχονται από τη δεξιά πολυκατοικία και διαγκωνίζονται για την εύνοια του νέου …αυτοκράτορα.

Θα ήταν απλώς μια ακόμη γραφικότητα της ελληνικής ακροδεξιάς, αν στο …κόμμα Τραμπ δεν πρωτοστατούσε ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Την εκλογή του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου είχε χαιρετίσει προ μηνών ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με δηλώσεις που ενείχαν συνωμοσιολογία και ακροδεξιά ρητορική:

Η εκλογή Τραμπ έχει να κάνει με το τέλος της πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων που δημιούργησε η ομάδα Κλίντον εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί που στενοχωρήθηκαν με την εκλογή Τραμπ, πέραν των γνωστών εδώ στην Ελλάδα, είναι διεθνείς παίκτες τύπου Σόρος οι οποίοι στήριξαν και στηρίχθηκαν στην πολιτική Κλίντον”, είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον Νοέμβριο.

Όμως και πρόσφατα, αμέσως μετά το ταξίδι του για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, με τηλεοπτική του παρέμβαση ο Πάνος Καμμένος εξήρε το ρόλο του Τραμπ ως πολέμιου της παγκοσμιοποίησης και πρόβλεψε ότι επί προεδρίας του θα σταματήσουν οι οικονομικές επιθέσεις κατά των ασθενών οικονομικά χωρών. “Είμαι υποστηρικτής του Τραμπ”, είπε χωρίς περιστροφές μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

Οι κοινές εγκωμιαστικές αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ δεν σημαίνουν απαραίτητα πολιτική σύγκλιση. Σίγουρα πάντως δεν είναι τυχαίες.

Και είναι μάλλον ανησυχητικό το γεγονός ότι η δεύτερη πολιτική δύναμη που έχει ταχθεί ανοιχτά – και όχι διπλωματικά – υπέρ του νέου Αμερικανού προέδρου δεν είναι άλλη από τη Χρυσή Αυγή.

“Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος Νίκου Μιχαλολιάκου, μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η δήλωση κατέληγε: “Η ώρα των εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται”…

Από τη φιλο-τραμπ ομήγυρη δεν λείπει και ο γνωστός για τις ακραίες του θέσεις παράγοντας της Δεξιάς, που απομακρύνθηκε από τη ΝΔ και ίδρυσε το δικό του κόμμα, Φαήλος Κρανιδιώτης. Με αφορμή την ορκωμοσία στην Ουάσινγκτον, έγραψε για το κόμμα του “Νέα Δεξιά” ότι ήταν “η πρώτη και μόνη που υποστήριξε από την αρχή την υποψηφιότητά του”. Η ανάλυση του Φαήλου κατέληξε: “Το σύστημα της παρακμής ηττήθηκε και τώρα γελοιοποιείται διπλά από τις σταλινικές ολοκληρωτικές αντιδράσεις, διότι ακόμη δεν έχουν χωνέψει πως η δικτατορία τους στον δημόσιο λόγο είναι σε πορεία αλλεπάλληλων ηττών”.

Το άγχος του Φαήλου για τα πρωτεία στην εκπροσώπηση του Τραμπ εντός Ελλάδας είναι δικαιολογημένο μιας και σύσσωμη η …εξωκοινοβουλευτική Δεξιά έσπευσε να πανηγυρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης για παράδειγμα, που πλέον διοικεί μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο ένα (ακόμα) νέο κόμμα με τίτλο “Εθνική Ενότητα”, δήλωσε μιλώντας για τον Ντόναλντ Τραμπ: “Είναι εθνοκεντρικός, είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή ακριβώς εκεί που κινούμεθα εμείς, αυτό που πιστεύουμε εμείς, το όραμά μας”. Και συμπλήρωσε, προσθέτοντας μια νότα διεθνοποίησης του οράματος αυτού: “Μακάρι να υπάρξει και μεταλαμπάδευση στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα ωραίο τετράγωνο, Πούτιν, Μεγάλη Βρετανία, ενδεχομένως αύριο και η Γαλλία”.

Στον Ντόναλντ Τραμπ ομνύει όμως πλέον και ο τελευταίος ακροδεξιός τηλεοπτικός αστέρας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, που επίσης ηγείται ενός νέου ακροδεξιού μορφώματος υπό τον τίτλο “Ελληνική Λύση”. Έγραψε λοιπόν την Παρασκευή στο τουίτερ: “Ο Τραμπ έκλεισε τα σύνορα επειδή το Μεξικό οικονομάει εις βάρος των ΗΠΑ! Η Ελληνική Λύση θα κλείσει τα σύνορα σε Σκοπιανούς, Αλβανούς! Απλά”. Και σε ένα άλλο τουίτ πάλι παραλλήλισε τον Αμερικανό πρόεδρο με το δικό του κόμμα: “Ο Τραμπ είπε το αυτονόητο: Οι ΗΠΑ πάνω από όλα. Αυτό λέει και η Ελληνική Λύση, η Ελλάδα και οι Έλληνες πάνω από όλους και από όλα”.

Στα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους, μετά την επανάσταση του 1821, η πολιτική ζωή διαμόρφωσε τα τρία κόμματα με τα χαρακτηριστικά προσωνύμια “ρωσικό”, “αγγλικό”, “γαλλικό”, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους στις διεθνείς σχέσεις της τότε Ελλάδας. Κάτι ανάλογο θυμίζουν και στις μέρες μας οι δηλώσεις αφοσίωσης στον νέο πλανητάρχη.

Το νέο εν Ελλάδι “αμερικανικό κόμμα” ίσως θέλει να κλέψει κάτι από τη δημοφιλία του Τραμπ, να κλείσει το μάτι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ή να σηκώσει μια ιδεολογική σημαία, που από περιθωριακή καθίσταται πλέον διεθνώς νομιμοποιημένη.

Απάντηση